Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Lucas, Lucas Primeurs:

“Huidige aspergeprijs is wel schrikken voor consumenten”

Tholen – Met Pasen voor de deur is de hoge prijs voor asperges best schrikken voor consumenten. "Als onze klanten asperges bestellen, zeggen we de prijs er duidelijk bij. Dan komt de klap niet zo hard aan", vertelt Rob Lucas, van Lucas Primeurs uit Heemstede. "Gelukkig zijn er toch genoeg mensen die asperges gaan eten. Voor het komend weekend heb ik aardig wat bestellingen liggen."



Limburgse asperges
Rob maakt zich verder niet zo druk om de prijzen. Het aspergeseizoen is nog niet aangebroken. "Ik verwacht ergens in april te starten. Ik heb zelfs nog geen contact gehad met onze vaste teler Goertz waar we de asperges halen. Hij heeft ze vast wel maar het is voor ons nog niet rendabel om naar Limburg te rijden. Tijdens het seizoen rijden we twee maal per week naar het bedrijf in Maria Hoop."
Lucas Primeurs haalt de asperges in het seizoen al ruim 15 jaar op in het Limburgse plaatsje en heeft het bedrijf van Goertz groot zien worden van een gemengd bedrijf en een klein veldje asperges tot een gespecialiseerd bedrijf van honderden hectares. "We zijn zelf met klanten een keer op excursie geweest, wat heel erg leuk was. De kwaliteit is altijd uitstekend en omdat ik ze zelf ophaal, weet ik zeker dat de asperges supervers zijn. Asperges van de groothandel hebben toch al een weg afgelegd en dat merk je. Ik kan ze een stuk minder lang bewaren. De asperges die ik zelf haal, blijven zeker nog een week lang goed in de koelcel."



Reputatie
Lucas Primeurs heeft door de jaren heen een goede reputatie op aspergegebied opgebouwd. Er komen veel klanten op af, ook omdat ze vers geschild worden. Rob koos er niet voor om in een schilmachine te investeren. Hij schilt ze live midden in de winkel op een speciaal daarvoor gemaakt meubel, gemaakt door Toonen Winkelinterieurs.



Prijs zakt na Pasen in elkaar
Voor de vroege asperges op de Paastafel weten de klanten Lucas Primeurs ook te vinden. "Het is altijd wel een spannende tijd. De prijzen kunnen vlak voor Pasen nog flink oplopen, dus het is zaak om scherp in te kopen. Ik heb vanmorgen 12 kistjes gehaald bij de groothandel waarvan de helft voor al bestelde producten is. De prijs vanochtend lag toen op 17,50 per kilo maar dat is in de loop van de dag alweer opgelopen. Na Pasen zakt de prijs altijd weer in elkaar, dus ik moet er wel voor zorgen dat alles verkocht raakt."



Supermarktprijzen
De asperges bij de groothandel zijn flink duurder dan de asperges die de retailers aanbieden. Deen Supermarkten stunt het hardst met 7 euro voor een kilo asperges. Bij Jumbo zijn ze 16 euro en AH en Plus zetten ze (online) voor 14 euro per kilo te koop. Herkomst van deze asperges is niet aangegeven. Rob reageert laconiek op deze prijzen. "Ik heb ook goedkope asperges aangeboden gekregen maar geen idee waar die vandaan komen. Ik leg ze in elk geval niet in mijn winkel, alleen de echte Hollandse asperges", besluit Rob.



Foto's van Toonen Winkelinterieurs