Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Janssen, BUD Holland:

"Teelt Mashua, Oca en Olluco loopt in Peru op schema"

Op 3500 meter boven zeeniveau zijn de inheemse gemeenschappen in het hoge Peruviaanse Andes gebergte in staat geweest millennia van extreem weer te weerstaan. Dit gebied is internationaal gezien een belangrijke bron van biodiversiteit voor alpaca's, aardappelen en knollen. "Er worden ruim 2.000 soorten aardappelen en knollen geteeld in het Andesgebergte. Helaas mogen veel van deze gewassen niet naar Europa geƫxporteerd worden. Maar gelukkig beschikt Bud Holland wel over een wekelijkse aanvoer van Mashua, Oca en Olluca", vertelt Edwin Janssen.



"In Europa zijn de knolletjes uit het Andes-gebergte nog niet zo bekend. En dat is jammer, want deze mooie producten die ooit van levensbelang waren (en zijn) voor de bevolking in het Andesgebergte, kunnen ook bij ons een welkome afwisseling vormen voor onze dagelijkse portie aardappelen, waarvan de voorouders trouwens ook uit de Andes kwamen. Gelukkig is de Peruaanse keuken in Europa steeds meer in opmars en groeit de vraag naar deze prachtige producten ieder jaar weer", aldus Edwin.



"Mashua, Oca en Olluco zijn in de Andes de belangrijkste knollen na de aardappel. De teelt van deze knolgewassen dateert terug naar 5.500 jaar voor Christus. Oude Inca-tekeningen laten zien hoe belangrijk deze knolgewassen waren voor de bevolking. De aardappelen uit de Andes staan bekend als oeraardappel en hebben aparte vormen en kleuren. Dit geeft natuurlijk een prachtig effect op het bord. Alle knolletjes kunnen rauw gegeten worden, bijvoorbeeld met peper en citroensap. Ook geroosterd of gekookt en geserveerd als aardappelen zijn ze heerlijk en ze zijn ook erg geschikt om toe te voegen aan een stoofschotel of soep."



"Vanuit het adembenemende berggebied in Peru kregen wij vorige week het goede bericht dat de teelt van de Mashua, Oca en Olluco op schema loopt. De gewassen staan er mooi bij, zoals te zien is op onderstaande foto's die wij jullie niet wilden onthouden. De eerste knolletjes hopen wij weer in mei bij Bud Holland te mogen verwachten", besluit Edwin.



Voor meer informatie:
Edwin Janssen,
Bud Holland Bv
Transportweg 67,
2676 LM Maasdijk
Tel: 0174-535318
e.janssen@bud.nl
www.bud.nl
Publicatiedatum: