Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Zuid-Afrikaanse easypeelers gestart met Satsuma's

In heel Zuid-Afrika worden de vroegrijpe Mihos Wase Satsuma's geplukt. Het seizoen loopt één à twee weken achter op schema. 

In het noorden van het land was men bang voor gezwollen fruit na de zware regenval van vorige week. Het lijkt er echter op dat de neerslag geen grote gevolgen heeft gehad, afgezien van een lichte daling van het suikergehalte. Telers in de regio Senwes melden dat het percentage verhandelbaar fruit dit jaar hoger is dan vorig jaar omdat er minder sprake van windschade is. 



In de regio Nelspruit heeft een hagelstorm eind december grote schade aangericht. Dit zal vooral duidelijk te zien zijn aan de volumes Nadorcott en andere mandarijnenrassen (sommige telers in Nelspruit verwachten een daling van 80%). Ook in Burgersfort, waar het seizoen traag op gang kwam, is er sprake van hagelschade. Sommige telers zijn hier echter al over de helft van het seizoen. 

In de Gamtoos Valley (Patensie) werden de eerste Satsuma's drie weken geleden geplukt. De oogst ziet er goed uit en dat is een geruststelling voor iedereen in deze regio die het met een minimaal waterrantsoen moet stellen. 

"De maten van het fruit zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar en bij Patensie Citrus verwachten we tot aan het einde van het seizoen over voldoende water te beschikken," vertelt Madeleine Ludwig, technisch manager bij Patensie Citrus. "De droogte heeft echter wel gevolgen voor ons allemaal hier in de Gamtoos Valley en we zijn daarom zo zuinig mogelijk met het beschikbare water. Telers in dit gebied passen allerlei strategieën toe om de effecten van de droogte te verlichten, zoals het folie onder bomen, het maken van boorputten waar mogelijk en door voorrang te geven aan de meest winstgevende boomgaarden." 

Er zijn telers in deze regio die hun irrigatie met 50% hebben moeten beperken en die dit seizoen zodoende geen producten, zoals aardappelen of watermeloenen, hebben kunnen telen."

Ze voegt er aan toe dat er in de Gamtoos Valley al lange tijd geen gevallen van Citrus Black Spot gemeld zijn. Inmiddels wordt de steriele insecten techniek Xsit al voor het vierde jaar toegepast, evenals de FMS FCM-monitoring en heeft de regio volledige controle over de Afrikaanse fruitmot (FCM)-populatie.

In Patensie zal het seizoen van de Owari Satsuma's over een week of twee van start gaan, twee weken later gevolgd door het late ras Kuno. 

In Westkaap zijn de Satsuma's afkomstig uit Swellendam en ook uit Citrusdal. Piet Smit, marketingmanager van Favourite Fresh Export, laat weten dat de kleuring goed is en dat het suikergehalte dankzij de vele zonnige dagen hoog is. 

Aan het einde van week 12 waren er 57.000 dozen van 15 kilo Zuid-Afrikaanse Satsuma's verladen en dit is slechts een fractie van de 1.862.735 dozen die de sector dit seizoen verwacht te oogsten (een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar). Het fruit is met name voor het Verenigd Koninkrijk en Rusland bestemd en vooralsnog in mindere mate voor de EU maar deze cijfers kunnen over een week totaal anders zijn. 

Sommige Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben Satsuma's uit hun portfolio geschrapt, vooral omdat de mogelijkheden om dit fruit te vermarkten beperkt zijn. Dit kan deels toegeschreven worden aan het feit dat de Satsuma's uit het zuidelijk halfrond onder druk staan als gevolg van de late mandarijnenrassen op het noordelijk halfrond maar ook omdat Satsuma's de neiging hebben op te zwellen als ze in de aanloop naar de pluk aan veel regen blootgesteld worden. Het fruit wordt hierdoor onverkoopbaar. 
Publicatiedatum: