Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezondheidsrisico’s door slecht dieet grootste uitdaging

Tholen – In de vorige eeuw lag de focus van de internationale instellingen op het 'voeden van de wereld,' maar ondertussen is die focus aan een verandering toe. Dat betoogde Ann Tutwiler van Biodiversity International tijdens het Forum fort the Future of Agriculture gisteren in Brussel. Deelnemers aan het AGF Trendcafé bezochten het forum en hoorden de uitdagingen die er liggen op het snijvlak tussen voedselproductie en natuurbescherming.

Het 'voeden van de wereld' is in zekere zin gelukt, Ann wijst op een nieuwe uitdaging: de gezondheidsrisico's die voortkomen uit een slecht dieet. Voor de toekomst wordt het beperken van die risico's de belangrijkste uitdaging. De diversiteit van de voeding is sterk afgenomen. Wereldwijd zijn een handvol gewassen over die in grote volumes geconsumeerd worden. Daarom zou er meer oog moeten komen voor deze gewassen, waarvan sommige het bijvoorbeeld goed doen in droge omstandigheden.


Gary Tabor van het Centre for Large Landscape Conservation en Ann Tutwiler van Biodiversity International in gesprek met Femi Oke.

Daar komt bij dat de wereldwijde voedselproductie de grenzen van de aarde overschrijdt. De druk die op de aarde gelegd wordt, is groter dan dat de aarde zich kan herstellen. Een mogelijkheid om dit aan te pakken, is de ontwikkeling van gewassen die meer voedingsstoffen bevatten. Die gewassen bestaan vaak al binnen een soort. Als voorbeeld noemt Ann de banaan met extra vitamine A. Een consument moet 1 kilo Cavendish bananen consumeren om eenzelfde hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen als in deze soort.

Daarnaast moet er gekeken worden naar de bodem en andere manieren om ziekteverspreiding in te dammen. "Het is bekend dat gewasrotatie beter is voor de gezondheid van de bodem," vertelt ze. Een andere manier is bossen en natuur gebruiken als barrière tussen velden. In de koffieteelt veroorzaakte een kever veel schade aan de oogst. Door natuur tussen de plantages aan te leggen, kon de kever zich minder ver verspreiden. Daarnaast trokken de bossen vogels aan die de kevers gretig oppikten.

Het belang van de biodiversiteit werd ook onderstreept door Gary Tabor van het Centre for Large Landscape Conservation. Hij wees op de migratiepatronen van dieren, die niet in natuurgebieden te vangen zijn. Daarnaast zijn de natuurgebieden versnipperd en wordt migratie steeds lastiger. Hij pleit voor een netwerkoplossing waarbij de natuurgebieden zoveel mogelijk gekoppeld worden. Hij wijst infrastructuur dan ook aan als de grootste bedreiging voor de natuurgebieden. "De oplossing is dat we geen natuur meer verliezen en de natuurgebieden die al bestaan aan elkaar koppelen," aldus Gary. Natuurbescherming en landbouw moeten wat hem betreft hand in hand kunnen gaan. De natuur beschermen en de landbouw behouden, vormt zijn uitgangspunt.

Na de presentaties tijdens het forum bezocht het AGF Trendcafé het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Meer informatie: www.agftrendcafe.nl