Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentinië: Verdubbeling abrikozenteelt Mendoza

Het laatste abrikozenseizoen is erg goed geweest, met een groei van 68,2 %. Op de Centrale Markt van Buenos Aires (MCBA) kwam er 1500 ton meer binnen dan in het voorgaande seizoen, toen er 892 ton ontvangen werd. Dat blijkt uit informatie in het wekelijkse bulletin van de MCBA.

In de afgelopen 20 jaar was er sprake van een afname in de hoeveelheid abrikozen. Vooral in het seizoen 2013-2014 was er een daling te zien, vanwege de zware late vorst in de tweede helft van september, die de planten op een kritiek moment ernstige schade toebracht.



De provincie Mendoza leverde het grootste deel van de abrikozen: 80% van de totale hoeveelheid die binnenkwam op de MCBA. De geschatte omvang van de abrikozenoogst in 2017 was bijna 8 miljoen kilo, waarvan 6 miljoen bestemd was voor de industrie. Hiermee overtrof de oogst die van het vorige jaar ruimschoots.

In Mendoza is de abrikozenteelt een van de belangrijkste soorten teelt, naast de kers. Ongeveer 800 hectare is bestemd voor de teelt van abrikozen. In de afgelopen jaren is de oppervlakte gewijd aan deze teelt met wel 50 % verminderd.

Een kleiner aanbod in 2016, onder andere vanwege vorst in september, maakte dat er sprake was van goede verkoopprijzen, hetgeen ongetwijfeld zorgde voor positieve vooruitzichten voor het volgende jaar. Daardoor nam de teelt in Mendoza toe, waardoor de prijzen weer daalden.
De lage rendabiliteit en de beperkte houdbaarheid van de vruchten (maximaal drie weken), maakt de verhandeling van abrikozen moeilijk. Voor korte termijn telers is de abrikoos niet erg aantrekkelijk, vanwege de lage prijzen, de hoge productiekosten en het feit dat de meeste variƫteiten in november en december aanwezig zijn, terwijl er de rest van het jaar niet geleverd kan worden.
Publicatiedatum: