Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

Telers op het noordelijk halfrond maken zich op voor het einde van het sinaasappelseizoen. Door droogte in de zomer vallen de maten in Europa kleiner uit. In Italië resulteert dat in een wisselende stemming op de markt. Sommige telers zijn tevreden, andere noemen het een matig seizoen. De prijs voor Spaanse sinaasappelen liep hoog op, onder andere door speculatie over tekorten. Egypte timmert aan de weg en probeert een voet aan de grond te krijgen in exportmarkten als Europa en China. Het citrus concurreert met de Spaanse aanvoer op prijs, maar vanuit de Egyptische regering wordt er geïnvesteerd om ook de kwaliteit op een hoger plan te tillen. Na jaren van droogte zien de Zuid-Afrikaanse telers uit naar de start van het seizoen. Er wordt een groter volume geraamd, al is de productie nog niet op het niveau van voor de droogte.

Zuid-Afrika verwacht goed seizoen
De net gepresenteerde ramingen voor het komende seizoen zijn positief, vooral voor de navels. Zelfs in regio's die getroffen zijn door droogte, zoals Patensie (Gamtoos Vallei) en de Westkaap wordt positief naar het komende seizoen gekeken. Na een desastreus navelseizoen vorig jaar in de Oostkaap en een iets beter resultaat in de Westkaap, komt het volume weer uit rond de 25,6 miljoen dozen. Dat is nog altijd minder dan normaal als gevolg van de droogte. Ook de maten vallen kleiner uit door het gebrek aan regen.

Het navelseizoen is in de tweede week van de vroege oogst in Letsitele. Alle vroege navels worden uitsluitend voor de lokale markt verpakt. Door de zomerhitte is de kleuring niet optimaal en zijn de zuurniveaus niet hoog genoeg om een goede houdbaarheid te garanderen.

De ramingen voor de Valencia's zijn iets lager dan vorig jaar. Dit citrus maakt het grootste deel uit van de Zuid-Afrikaanse productie met 53,9 miljoen dozen van 4 kilo. In de provincie Limpopo valt na een droge zomer weer regen, wat de maatvoering van de Valencia's ten goede komt. Deze provincie is goed voor bijna een derde van de Zuid-Afrikaanse productie. Het seizoen begint in het noorden over ongeveer een maand, maar de grote volumes laten nog op zich wachten tot week 23.



Meer vraag naar Egyptisch citrus
Het seizoen begon eind november. De start van het seizoen wordt vastgesteld door de Egyptische regering. De start had een kleine vertraging door een tragere rijping van de sinaasappelen vroeg in het seizoen, maar de vraag liep snel op. Rond de kerst was het seizoen goed op stoom.
Door moeilijkheden in de Egyptische economie en veranderingen in de lokale politiek zijn de brandstofprijzen opgelopen. Ook de prijzen voor arbeid en verpakkingen vallen hoger uit. Dat heeft een negatief effect op de sinaasappelprijzen.

De sinaasappelen worden over de hele wereld geëxporteerd. Enkele exportmarkten zijn: Nederland, Duitsland, Roemenië, Polen, China, Sri Lanka, Bangladesh en Rusland. De regering is onlangs een programma gestart om de verspreiding van ziektes tegen te gaan en het citrus met een hogere standaard in de markt te zetten en daarmee aan alle eisen te voldoen. Een handelaar vertelt dat de vraag dit seizoen groter is nadat het Spaanse citrus te kampen kreeg met slechte weersomstandigheden. Vooral de Noord-Europese markten, Ierland, Denemarken en Polen vragen meer Egyptisch citrus.

Spanje: hoge prijzen voor de telers
De eerste helft van het seizoen werd gekenmerkt door de aanzienlijk kleinere volumes mandarijnen en sinaasappelen in Valencia, terwijl in Andalusië de productie vergelijkbaar was met het seizoen 2016/2017. Hoewel de prijzen in Spanje in deze eerste helft al hoog waren, dreven speculaties over tekorten voor de export in de tweede helft van het seizoen de prijzen op. Door de overvloedige regen in Andalusië de afgelopen drie weken, waardoor de oogst gestaakt werd, is de Europese markt niet overspoeld met sinaasappelen.

De export van sinaasappelen is de laatste jaren gegroeid, vooral de Aziatische markt wordt een belangrijke bestemming voor het citrus. zeker in de tweede helft van het seizoen is deze markt aangetrokken. Markten als China, Hong Kong, Maleisië, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Australië, Brazilië en Canada zijn essentieel voor de Spaanse export, vertelt een handelaar. In vergelijking met vorig jaar is de export naar China verdubbeld van 20.000 ton naar 40.000 ton.

China is ook begonnen met de import van Egyptische sinaasappelen vanwege de lage prijs. Volgens de Spaanse handel waarderen Chinese consumenten de Spaanse sinaasappelen meer. Alleen op kwaliteit kunnen de Spaanse exporteurs op tegen de goedkope Egyptische sinaasappelen. Door de hoge prijzen, die de telers krijgen, valt de export echter niet mee.

Italië: veel kleine maten, wisselende stemming
Het seizoen in Italië wordt gekenmerkt door aanhoudende droogte, waardoor de maten kleiner uitvallen. Het seizoen voor de bloedsinaasappelen loopt op haar eind, waarna de blonde rassen het overnemen om uiteindelijk het stokje over te geven aan de import.

Op enkele partijen na is het exportseizoen voorbij, vertelt een handelaar. Deze partijen zijn vooral bestemd voor de Scandinavische en Duitse markt. De prijsstelling valt dit seizoen tegen. Door het grote volume kleine maten valt de prijs lager uit dan verwacht. Het bloedsinaasappelenseizoen was gemiddeld, concludeert een handelaar. Hij hoopt op nog enkele regenbuien voor de zomer begint.
Andere handelaren zijn meer tevreden met het seizoen. zo is de vraag naar biologische sinaasappelen goed, ondanks de kleine maten. Halverwege april zal het seizoen afgesloten worden. Verschillende handelaren geven aan dat de laatste rassen in de komende weken geoogst zullen worden.

Na een verandering in de regelgeving moet sinaasappelsap niet langer uit 12% sap, maar uit minimaal 20% sinaasappelsap bestaan. Waarschijnlijk zal die nieuwe regel vooral voor landen als Brazilië en Spanje, die veel citrus aan de industrie leveren, positief uitpakken. Een producent op Sicilië vreest dat de nieuwe regels negatieve gevolgen zullen hebben voor Italië doordat het land onvoldoende citrus produceert voor de verwerkende industrie. Daardoor zal het aandeel import alleen maar toenemen.

Californië verwacht vroeg einde seizoen
Dit jaar loopt het seizoen Californische sinaasappelen naar verwachting eerder af dan vorig jaar. De oorzaak is het kleinere volume, aldus een handelaar. "De grootste concurrent voor de sinaasappelen zijn de mandarijnen, zowel binnenlandse teelt als import," vertelt een handelaar. Hij schat in dat Florida en Texas vrijwel aan het einde van de seizoenen zijn.

Tegen het einde van het seizoen worden de maten wel groter, wat in april tot uitdagingen kan leiden. "De middel en kleine maten zullen oplopen naarmate de maatvoering in het algemeen groter wordt." Een handelaar hoop dat de prijzen iets zullen oplopen als de aanvoer van kleine en middelmaten terugloopt. In vergelijking met historische data is de prijs de afgelopen weken zwakker geworden, maar een handelaar nuanceert dit: "Het hele seizoen zijn ze redelijk hoog geweest." Het grootste deel van het Californische citrus blijft op de binnenlandse markt, al trekt de export naar Zuid-Korea de laatste weken aan.

Duitsland: Egypte verdringt Spanje en Marokko
Er vindt momenteel een kleine overgang plaats binnen de Duitse markt voor sinaasappelen. Dat betekent dat de Spaanse en Marokkaanse Lane Late en Navelate iets naar de achtergrond gedrukt worden in tegenstelling tot de Egyptische producten, die juist in grote volumes voorhanden zijn. Op de plaatselijke groothandelsmarkten schommelen de prijzen tussen de 8,50 en 10,50 euro, waarbij de Egyptische vruchten zich in het onderste prijssegment bevinden en de Spaanse eerder aan de bovenkant. De Egyptenaren brengen daarnaast ook meer kleine soorten op de markt die gretig aftrek vinden.

Sinaasappelen zijn geen uitgesproken Paasproduct, waardoor de afzet hier nauwelijks door zal worden beïnvloed, zo verwachten de handelaren. Wat betreft de bloedsinaasappelen zijn het enkel de Italiaanse Moro en Tarocco die verhandeld worden: hier verloopt de afzet stabiel.

Fransen vragen kleine maten
Op de Franse markt is veel activiteit en de vraag is hoog. Bij een Franse handelaar die sinaasappels uit Portugal importeert duurt het seizoen nog tot het einde van de zomer. "De huidige variëteit loopt nog tot eind april. Hierna stappen we over op Valencia Late, die de hele verdere lente en zomer geleverd kan worden."

"De Portugese oogst was normaal en hierdoor zijn de volumes gelimiteerd. Er is vooral een tekort aan kleine maten, waar op de Franse markt veel vraag naar is doordat deze goed in een sapmachine passen. Grotere maten passen niet in deze machines en de vraag naar de kleine maten blijft groeien."

Nederland: Goede prijzen Spaanse sinaasappelen
Spaanse leveranciers vragen momenteel goed geld voor hun sinaasappelen. Verkoopprijzen liggen rond de 12-13 euro voor de dikke maten. Aangezien veel Spanjaarden vaste prijzen vragen, is het momenteel voor de spelers op de vrije markt, lastig om mee te komen. Die situatie is al een tijdje gaande. Inmiddels is ook het prijsniveau van de Egyptische sinaasappelen opgeklommen naar een niveau rond de 9/10 euro, al zijn de kleine maten wat goedkoper. Marokko zal binnenkort starten met het leveren van Navel- en later Valencia-Late. Groot voordeel voor de sinaasappelmarkt is momenteel het koude weer, dat de consumptie duidelijk stimuleert.

Australië zet in op meer export
Het hoogtepunt van het Valencia-seizoen viel in februari. Met een krappe aanvoer kregen de telers hoge prijzen voor het citrus. Daarmee volgde de markt de wereldwijde trend met een tekort aan sinaasappelen, dat vooral voor de industrie speelde. De Australische brancheorganisatie moedigt telers aan om te blijven zoeken naar exportmarkten. Vorig jaar werd voor meer dan 1 miljard dollar geëxporteerd, citrus droeg 42% bij aan dit cijfer. Het grootste deel van de export is naar Azië. De navels en andere rassen komen vanaf mei in seizoen, maar het is nog te vroeg voor ramingen. Vanuit de regering is een forse subsidie toegekend aan de sector voor preventie in de verspreiding van ziektes.