Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere omzet importzachtfruit is goed voor Brits seizoen

Tholen – Met de Brexit voor de deur staat de Britse sector voor een aantal uitdagingen. De arbeidsmarkt is minder aantrekkelijk voor seizoenarbeiders, douane- en inklaringsprocedures moeten opnieuw opgezet worden en veel rekeningen worden betaald in euro's. Nick Marston (British Summer Fruits) en John Gray (Angus Soft Fruits) vertelden tijdens het Global Berry Congress over de uitdagingen voor de sector.

Britten worden via campagnes jaarrond getriggerd om zachtfruit te kopen. British Summer Fruits vertegenwoordigt 98% van de Britse zachtfruitsector en een significant deel van de import in deze categorie. "Het is ons doel om een jaarrond zachtfruitcampagne te voeren," vertelt Nick Marston, van British Summer Fruits. "Groei in het importseizoen betekent ook dat het Britse seizoen met een hogere verkoop start." Om het zachtfruit in de schijnwerpers te zetten, spendeert de organisatie miljoenen Britse ponden aan campagnes via social media en aandacht in de nieuwsmedia. Daarnaast lobbyt het bedrijf op politiek niveau om de belangen van de telers te behartigen.


Nick Marston (British Summer Fruits) en John Gray (Angus Soft Fruits) werden geïnterviewd over de gevolgen van de Brexit.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Een van de onderwerpen, die de afgelopen jaren op de politieke agenda is gezet, is het gebruik van polytunnels in de zachtfruitteelt. "Nu is de Brexit een actueel thema, waar we nog geen oplossingen voor hebben," vertelt Nick. Via rapporten en onderzoeken naar de gevolgen van het vertrek uit de EU probeert de organisatie de politiek te beïnvloeden. "Daarmee hebben we veel resultaat geboekt," vertelt Nick. Een rapport, waarin de gevolgen op een rijtje werden gezet, kon op veel media-aandacht rekenen. "In totaal werd 1,5 uur op de nationale tv aan dit onderwerp besteed."

Tekort seizoenmedewerkers
Voor de telers zijn de eerste gevolgen van de Brexit al zichtbaar. "Voor de producent is de grootste impact op arbeid," vertelt John Gray van Angus Soft Fruits. Volgens berichten in de Britse media is het aantal internetzoekopdrachten naar een baan in het Verenigd Koninkrijk met meer dan een derde gedaald. "We moeten goed kijken wat we seizoenwerkers kunnen bieden en we moeten efficiënter gaan werken," concludeert hij. Dat kan bijvoorbeeld door het seizoen te verlengen, waardoor dezelfde groep medewerkers langer werkt en evenveel kilo's geplukt worden.

Om het tekort op te vangen, moet er ook werk gemaakt worden van werkvergunningen voor mensen buiten de EU, betoogt Nick. "In Spanje zie je plukkers uit Marokko, in Polen uit andere landen in Oost-Europa. We moeten er voor zorgen dat we ook een programma krijgen voor arbeiders van buiten de EU."

"Daarnaast worden veel van onze rekeningen betaald in euro's," vertelt John. Op die manier heeft ook de wisselkoers invloed. Onder andere 95% van het plantmateriaal wordt geïmporteerd van het Europese vasteland. Een bijkomende uitdaging is het douane- en inklaringssysteem dat opgetuigd moet worden. Gezien de bederfelijke aard van het plantmateriaal en de producten mogen de procedures niet te lang duren. Dat geldt ook voor fytosanitaire protocollen. Waar het Verenigd Koninkrijk nu gebruik maakt van het Europese systeem, moet het land na de Brexit eigen protocollen opzetten. "Dat is een zorg voor de hele sector," vertelt Nick. "We hebben een eenvoudig inklaringssysteem nodig." Toch ziet hij ook dat er veel draagvlak is binnen de sector en de supermarkten om hier werk van te maken. "Niemand zit er op te wachten dat het zachtfruitseizoen pas in mei begint, omdat er geen import is. Dat geldt ook voor andere voeding."

Seizoensvervroeging door in te zetten op kasteelt, zoals dat in Nederland en België gebeurt, is in het Verenigd Koninkrijk nog niet aan de orde. "Het Verenigd Koninkrijk blijft in dat opzicht achter door de problemen met gebiedsplanning, maar het begint op te komen," signaleert Nick. "Belichte teelt is de toekomst. Ik verwacht dat dit eerder doorbreekt dan de robots." Teler John investeert wel in tunnelteelt en verwarming om de oogst te vervroegen. "De Britten willen Brits product, maar niet tegen elke prijs en de kwaliteit moet gegarandeerd kunnen worden."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.