Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AEBE

Bananenexport Ecuador licht toegenomen

In de afgelopen jaren was er sprake van een geleidelijke afname in het volume van de Ecuadoraanse bananenexport. Dat laten statistische gegevens van de Vereniging van Bananenexporteurs in Ecuador (AEBE) zien. In 2017 was de trend echter positief, met een lichte toename in het gemiddelde aantal geƫxporteerde dozen. In het afgelopen jaar was het aanbod namelijk gemiddeld 27.000 dozen, terwijl dat er in 2016 ongeveer 26.500 waren.



Deze gegevens laten een positieve trend zien: exporterende landen kunnen in korte tijd het opgebrachte volume laten toenemen. Volgens de statistieken was er in Ecuador in december sprake van een toename in de export. In de zomermaanden was er juist een scherpe daling te zien, hetgeen ongetwijfeld komt door de grotere concurrentie van andere fruitsoorten in die periode van het jaar.



Onder de belangrijkste bestemmingen van de export van Ecuadoraanse bananen bevinden zich Rusland en de noordelijke landen van Europa, die goed waren voor 22 % van het exportvolume. Deze landen worden gevolgd door het Midden-Oosten, Mediterraanse landen en de Verenigde Staten. De export naar de VS nam echter wel met 44 % af ten opzichte van 2016. Ook in Afrika was er sprake van een sterke daling in het aantal ontvangen bananen: een afname van 32 % ten opzichte van 2016.



Ubesa, het belangrijkste bananen bedrijf in Ecuador, exporteerde gedurende 2017 31.889 dozen. Een groot verschil met Reybanpac en Truisfruit, de Ecuadoraanse exporteurs van bananen die op de tweede en derde plek staan en respectievelijk 16.732 en 15.938 dozen exporteerden.

77 % van de bananenexport uit Ecuador wordt verzonden vanuit de haven van Guayaquil, de overige 23 % vanuit de haven van Bolivar.

Publicatiedatum: