Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Romeyn, ProQare Packaging

"Duurzaam is voor ons de weg voorwaarts”"

Tholen – "Verpakking gemaakt van Olifantsgras is volledig composteerbaar", vertelt Marco Romeyn van ProQare Packaging. ProQare is de verkopende partij voor verpakkingen gemaakt van Olifantsgras. Het bedrijf NNRGY is de ontwikkelaar van het product die het onder de naam Vibers op de markt brengt. "De certificeringen voor voedselgeschiktheid zijn in orde en we hebben productiepartijen gevonden die het product kunnen verwerken." Op dit moment zijn de verpakkingen met name geschikt voor droge producten zoals fruit, groente en brood, maar er wordt gewerkt om de verpakking binnen afzienbare tijd ook geschikt te maken voor overige productgroepen. 



Miscanthus Giganteus, oftewel Olifantsgras, is de basis voor de verpakking. Het idee om een verpakking te maken van Olifantsgras komt van Jan Govert van Gilst. Hij heeft het gewas kunnen gebruiken voor een granulaatkorrel die de basis vormt voor de verpakking. "De voordelen van Olifantsgras zijn groot. Het gewas kan in Nederland groeien, heeft geen grond nodig die gebruikt wordt voor voedselteelt, haalt per vierkante meter vier keer meer CO2 uit de lucht dan een bos met bomen en groeit zonder bestrijdingsmiddelen. Ook kan Olifantsgras twintig jaar op hetzelfde stuk grond groeien zonder dat dit leidt tot bodembeschadiging. Een van de bijkomende voordelen is dat vogels het niet prettig vinden om tussen Olifantsgras te zitten. Daarom kan het goed rondom luchthavengebied worden geplant, waarmee overlast kan worden teruggebracht," aldus Marco.



"Het product is niet zo goedkoop als traditionele kunststof op oliebasis, maar kan goed concurreren met bijvoorbeeld vouwkartonnage. Op prijsniveau leggen duurzame verpakkingen het meestal af tegen traditionele kunststoffen. "Maar als we nooit aan duurzame verpakkingen beginnen blijven we altijd in de traditionele olie gebaseerde kunststof zitten. De aarde warmt op, de wereldbevolking groeit en we consumeren als nooit tevoren. En de verpakkingsbelasting is veel lager bij vibers", aldus Marco. "We verwachten dat de partijen in de markt, dus ook de AGF partijen blij zullen zijn met de 100% duurzame verpakking. Met deze verpakking kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en de vraag naar traditionele kunststoffen terugbrengen." 



Van vibers is meer te maken dan alleen verpakkingen. Vibers wordt ook gebruikt voor lunchboxen, wenskaarten, opbergbussen en bekers. "We zien dat de vraag naar duurzaam steeds aan het toenemen is. Ik denkt dat we met vibers goed in kunnen spelen op deze vraag. 2018 wordt het jaar waarin we het product op de markt gaan brengen. We zijn benieuwd hoe de markt erop gaat reageren en wat het jaar ons zal brengen", besluit Marco.

Voor meer informatie:
ProQare Packaging
IJzerwerf 10-12
6641 TK Beuningen
+31(0)24 7470 013

Vibers
Jupiter 411
2675 LX Honselersdijk 
+31(0)17 4725 812