Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maluma Symposium: dwerg-onderstammen, hoge plantdichtheid en trellissystemen om opbrengst en efficiëntie te verhogen

Zuid-Afrika: Avocadoteler haalt inspiratie uit appelteelt

Tijdens het jaarlijkse Maluma symposium konden belangstellenden gratis een kijkje achter de schermen bij Allesbeste Boerdery nemen. 

De Maluma avocado is een vrij ras en geen clubras. Er is sprake van een sterke merkontwikkeling rondom deze avocado (in dit stadium zeer vergevorderd in Australië via Coles supermarkten) maar het is niet verplicht om aangesloten te zijn bij het merk, alhoewel dit wel gunstig zou zijn. 

"Het is niet alleen een kwestie van Maluma avoacado's verkopen maar we willen ook laten zien welke richting we op willen met dit ras en mensen uitnodigen om deze weg samen met ons te bewandelen zodat we ons doel sneller zullen bereiken," vertelt Zander Ernst, directeur marketing en productie bij Allesbeste Boerdery in Tzaneen. Het bedrijf neemt de appelsector als voorbeeld, zowel voor het gebruik van dwerg-onderstammen, zoals de M9, als voor de intensieve toepassing van trellisystemen en snoeitechnieken om de optimale blad:fruit-ratio te bereiken. 

Klik hier voor het fotoverslag

Zoektocht naar dwergstammen voor avocado

Zoals altijd wordt er tijdens het Maluma symposium een update van de verschillende activiteiten rondom dit nieuwe ras gegeven (dat 11 jaar geleden voor het eerst op de markt verscheen), waaronder de zoektocht naar laagblijvende onderstammen om de opbrengsten te optimaliseren (de kubieke productiecapaciteit per boom) en voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte. 

Op Allesbeste Nursery, waar Abraham de Villiers en zijn team avocadobomen vermeerderen door middel van de micro-klonale methode (ook wel de 'Everest' van de plantenvermeerdering genoemd) lopen al ruim tien jaar lang vier proefprojecten, waarvan drie om de prestaties van Maluma te onderzoeken met betrekking tot drie van de meest gebruikte avocado-onderstammen in Zuid-Afrika, Dusa, Duke 17 en Bounty, bij een hoge plantdichtheid. Ze zijn verrast over de resultaten.

"Duke 7 was de onderstam die ons hier heeft gebracht. Het is een Amerikaanse onderstam. Dusa is momenteel zeer populair, ook voor klonen. We menen dat Dusa het meest geschikt is voor nieuwe gronden en Bounty is zeer goed voor de herplant hebben we ontdekt," vertelt André Ernst aan de bezoekers van de experimentele plantage. "Ik weet zeker dat Bounty uit de bus zal komen als één van de beste onderstammen voor Maluma."

Uit een proef met 28 onderstammen, waaronder 10 door Allesbeste geselecteerde veelbelovende nieuwe onderstammen, inclusief Bounty, en een aantal nieuwe Zuid-Afrikaanse en internationale onderstammen, moet blijken welke onderstammen over de dwerggroei-eigenschappen beschikken die nodig zijn om de opbrengsten te verbeteren (gemeten als kilo fruit per m3 boomvolume). Een vijfde proef zal binnenkort van start gaan om Maluma te testen op 60 onderstammen van Allesbeste en internationale herkomst. 

Klik hier voor het fotoverslag

Het leiden van avocado's

Een ander facet dat nauw verbonden is met de zoektocht naar de juiste dwergonderstam is het onderzoek naar hoge, mogelijk zeer intensieve, plantdichtheid. Dankzij de neiging van Maluma om in de hoogte te groeien lijkt het leiden van de avocado's een logische stap. Vorig jaar werd de eerste commerciële avocadoplantage met een trellissyteem aangelegd. 

Nieuw aangelegde plantage met verticale trellis, augustus 2017 

"Zodra je vroegrijpe rassen intensiever aanplant, hebben de takken de neiging omlaag te groeien," legt Zander Ernst uit. "Uit ervaring weten we dat hoe dichter we de bomen bij elkaar planten, hoe meer problemen we krijgen om deze rij te vullen omdat de boom productiever wordt, dankzij betere snoei en de takken verder naar beneden gaan hangen. Hierdoor worden de lagere takken minder productief. We moeten zorgen dat deze meer zonlicht krijgen."

Uit hun testen is gebleken dat beide trellissystemen hoge opbrengsten opleveren dan conventionele teelt, waarbij Tatura de beste prestaties oplevert aangezien hiermee de productieve boomoppervlakte wordt verdubbeld. "Met dit systeem zie je in één oogopslag welke takken gesnoeid moeten worden," vervolgt Zander. "Ik loop graag een boomgaard in waar ik alle bomen tegelijk kan zien."

Het Tatura-systeem is twee keer zo duur in de aanleg, vanwege de kosten voor draad, maar de diagonale latten van het systeem houden het fruit uit de zon, waardoor er minder kans op zonneschade is. 

Tatura-trellissysteem voor avocado's

Na een paar jaar met dit systeem geëxperimenteerd te hebben, kan de teler met zekerheid zeggen dat het hogere opbrengsten oplevert, hoewel het nog te vroeg is om te bepalen wat het effect op de vruchtgrootte is. Wat betreft het snoeien is het bedrijf opgelucht dat de groeikracht geen belemmering vormt voor dit systeem en dat ook de vegetatieve groei binnen de perken gehouden kan worden. Dit jaar zal het bedrijf de eerste avocado's in deze plantage kunnen oogsten. 

Het is hun ideaal dat de bomen gelijkmatig vruchten dragen, van de onderste takken tot aan de boomtoppen. 

Tijdens het symposium gaf het team van Allesbeste Boerdery de aanwezigen een gedetailleerd verslag van de aanleg van de boomgaard op een steile helling. Er werd gestart met kaarten om te zien hoe het water stroomt en om een ontwerp van de rijen nomen te maken (minder afstand op hoge hellingen om het onderhoud van de bomen te garanderen) en heel belangrijk de toegankelijkheid voor voertuigen en fruitplukkers ("we hebben genoeg tractors van hellingen zien rollen, dat is een dure grap"). Ze beschouwen 100 m als de ideale lengte voor de rijen. Iedere beslissing wordt besproken en uitgelegd op het symposium, van het geven van tips over goedkope versies van peperdure geopositioneringstechnologieën tot het uitwisselen van de harde lessen die ze hebben geleerd, zoals de vergissing om eerst een weg aan te leggen en daarna pas de terrassen. 

Iedere afzonderlijke boom op de plantage heeft een GPS-referentienummer. 

Klik hier voor het fotoverslag

"Druppelirrigatie heeft mijn leven veranderd," vertelt Zander Ernst van Allesbeste aan de aanwezigen. Hij merkt hierbij op dat overmatige irrigatie in Zuid-Afrika veel voorkomt, met name op zware gronden en bij de herplant van jonge bomen. 

Een aantal van de deelnemers aan het symposium van dit jaar gaf aan zeer blij te zijn met de schat aan informatie die dit gratis evenement hen had opgeleverd. 

Alle presentaties van het symposium, evenals die van voorgaande symposia, zijn beschikbaar op: http://blog.maluma.co.za/presentations-2/

Voor meer informatie:

Allesbeste Boerdery
Tel: +27 15 307 3076 

Email: zander@allesbeste.com

http://www.allesbeste.com/

Publicatiedatum: