Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pascale Begoulle, SIKIG

Hoge prijzen Franse kiwi's

"Dit jaar zien we prijzen als nooit tevoren," begint Pascale Begoulle van het Franse SIKIG. "De hoge prijzen voor Franse kiwi's zijn te danken aan de goede kwaliteit van het fruit en de tekorten, niet alleen in Frankrijk maar ook in Italië. In Frankrijk is de kiwiproductie 20% lager. Dit is met name het gevolg van slechte weersomstandigheden, zoals vorst, hagel en wind. Volgens Pascale zal het een kort seizoen worden en dan met name voor de grotere maten. Gezien de huidige prijzen belooft het eveneens een goed seizoen te worden."


Mathieu Casteran en Pascale Begoulle

SIKIG teelt alleen Franse kiwi's. De teeltgebieden bevinden zich in de vallei van de Adour en Garonne. Pascale: "We telen het gele kiwiras SunGold voor Zespri. Onze telers leveren de kiwi's bij de pakstations af waarna ze door Zespri worden vermarkt. Het is ons niet toegestaan om dit zelf te doen."

De groene kiwi's daarentegen worden direct door SIKIG vermarkt. Ze worden zowel op de Franse als exportmarkt afgezet. "We exporteren onze kiwi's naar Spanje, Luxemburg, België, Duitsland en bovenal naar Azië. Vanwege de kleinere volumes kunnen we minder exporteren dan gebruikelijk. Bovendien zijn we niet actief op zoek gegaan naar nieuwe markten in Azië, vandaar dat we ons exportgebied ook niet verder hebben uitgebreid."

Een opmerkelijke ontwikkeling is het ernstige tekort aan grotere maten. "Op de Europese exportmarkt bestaat er een grote vraag naar grote maten en daarom hebben Europese markten momenteel het meest te lijden van het tekort aan kiwi's."

Momenteel investeert SIKIG in de biologische teelt. "We zijn al een paar jaar actief in de bioteelt en we willen ons in dit opzicht verder verbeteren. We willen dat onze producten aan de eisen van Label Rouge, IGP en GlobalGAP kunnen beantwoorden. Duurzaamheid staat hoog op onze lijst van prioriteiten. Sterker nog, het is één van pijlers waarop ons bedrijf gevestigd is en onze belangrijkste motivatie om te investeren in de biologische teelt."


Voor meer informatie: 
SIKIG
Pascale Begoulle
Tel: + 33 (0)5 58 73 22 34
Mob: + 33 (0) 82 68 43 50

Publicatiedatum: