Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Meerkerk, Special Fruit:

"Komende weken nog een tekort aan goede blauwe bessen"

Tholen - Het Chileense blauwe bessenseizoen gaat momenteel de laatste fase in. Volgens inkoopmanager Piet Meerkerk van Special Fruit is er sprake van een gecompliceerd seizoen. "Zeker gedurende het middenseizoen tot regio acht varieerde de kwaliteit erg sterk. De weersomstandigheden in Chili zorgen nu al twee seizoenen achtereen voor problemen. Dit lijkt toch wel een permanent probleem te gaan worden. Momenteel betrekken we de blauwe bessen uit de laatste productieregio en die zijn kwalitatief wel beter. Toch zien we dat nog niet terug in de prijszetting, want die is nog altijd vrij laag. Zeker gezien de beperkte volumes die er uit Marokko en Spanje komen, omdat daar vanwege het slechte weer de oogst ook niet op gang komt."



De verkoopprijzen liggen momenteel rond 10-11 euro per doos voor Chileens product en 16-20 euro voor een doos Spaanse en Marokkaanse bessen, afhankelijk van ras en aflader. "Momenteel is er een drastisch tekort aan kwalitatief hoogwaardige blauwe bessen en gezien de schade in Marokko en Spanje, zal dat de aankomende twee weken zeker aanhouden", verwacht Piet. "Daarbij vraag ik me af wat de overvloed aan water nog voor extra schade gaat berokkenen aan de planten en zou er zomaar een ophoping van de oogst kunnen ontstaan."



"In Chili werd in eerste instantie een grotere oogst verwacht. Later voorzag men een enorme daling, maar uiteindelijk liggen de volumes in lijn met vorig jaar. Tot en met week 8 verscheepte Chili in totaal 104.500 ton blauwe bessen. Daarvan ging zo'n 66.000 ton naar de VS, 25.000 ton naar Europa en 13.000 ton naar het Midden-Oosten. Die verhouding is nagenoeg gelijk aan vorig jaar", constateert Piet. "Er wordt veel gesproken over de potentie die China zou hebben als afnemer van blauwe bessen, maar in de statistieken zien we die toename niet. Persoonlijk verwacht ik dat China zich de komende jaren enorm zal ontwikkelen als producent, maar dat ze die bessen hoofdzakelijk zelf zullen consumeren."



Een trend in de blauwe bessenmarkt is volgens de inkoopmanager dat de consumptie naar het zuiden toe de laatste jaren toeneemt. "De fusie tussen Albert Heijn en Delhaize heeft de blauwebessenafzet in Belgiƫ enorm gestimuleerd en we zien de toenemende trend die in Duitsland, Nederland en Scandinaviƫ al enkele jaren gaande was, nu ook verder naar het zuiden doortrekken. Ook in Oost-Europa neemt de blauwebessenconsumptie fors toe. Opvallend is dat de verkoop van biologische blauwe bessen evenredig met de markt stijgt en daarmee nog harder groeit dan de conventionele afzet."


Voor meer informatie:
Piet Meerkerk
Special Fruit
T +32 3 317 12 38
Piet.Meerkerk@specialfruit.be
www.specialfruit.be