Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe aardappelen uit Siracusa half maart op de markt

Als het weer het toelaat, zullen over ongeveer een week de eerste nieuwe aardappelen van Siracusa, een variëteit van Universa, worden geoogst. "Na een teleurstellend seizoen hebben we onze hoop gevestigd op de aardappel. Tot 25 april 2017 waren de cijfers redelijk bevredigend maar daarna stortte alles ineen. We verwachten dan ook dat we dit seizoen 30 tot 40% minder product hebben omdat de zaadkosten hoog zijn. Daarom hebben veel telers er dit seizoen vanaf gezien." Dat zegt Tonino Zito, verkoopmanager van Zito & co uit het Italiaanse Siracusa. Het bedrijf beschikt over 40 hectare grond waarvan er 25 worden gebruikt voor de aardappelteelt.



Tonino benadrukt dat er weinig regen is gevallen en geen vorst is geweest. "Het lage rendement van de aardappelen die in maart geoogst worden, is te wijten aan de droge winter en de harde wind. Toch is de kwaliteit goed. We verwachten dat het in april beter zal zijn."

De variëteiten die in het gebied van Siracusa worden geteeld, zijn de Arizona en Universa (70%), Bellini (20%) en Arinda (10%). "We zullen beginnen met de oogst van de Universa, omdat de Arizona al enkele seizoenen zaadproblemen vertoont." Het seizoen loopt tot eind mei/ begin juni.



Qua afzet hoopt Tonino op het beste, maar dat is nog niet zo makkelijk. "Er zijn nog 'oude' Franse aardappelen op de markt en die laten wat betreft de kwaliteit te wensen over en worden dan ook verkocht tegen spotprijzen. Ik hoop dan ook dat ons product een passende prijs krijgt. Niet te hoog, maar gewoon betaalbaar voor de consument."



"Een klein voordeel voor de nieuwe aardappelen van Siracusa is dat de aardappelen uit Apulië te maken hadden met vorst. We kunnen hierdoor profiteren van een langere afzetperiode. Daarnaast moeten we natuurlijk ook de concurrentie aangaan met andere Italiaanse en buitenlandse aardappelen, maar dat komt de verkoop volgens mij ten goede," concludeert Tonino.

Contact:
ZITO & CO. s.r.l. soc.agr.
via Teti 10
96010 Cassibile di Siracusa (SR)
Tel.: +39 (0)931 791600
Fax: +39 (0)931 791750
Email: info@agrizito.it
Web: www.agrizito.it
Publicatiedatum: