Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vermeiren, Exofi:

"De kwaliteit van de Franse kiwi is in geen vijf jaar zo goed geweest”"

Tholen – "Dit is één van de betere kiwiseizoenen die we de afgelopen jaren gehad hebben", vertelt Jan Vermeiren van Exofi. Dit jaar was er in Italië en Frankrijk 25% minder productie. De oorzaak hiervan was de lage temperatuur van de afgelopen tijd. "Veel gebieden in Frankrijk en Italië waar kiwi's worden geteeld, hebben vorstschade opgelopen. Exofi haalt zijn kiwi's uit de provincie Dax in Frankrijk. Dit gebied ligt dicht bij de Pyreneeën en heeft een microklimaat. Daarom ligt de temperatuur in Dax gemiddeld tien graden hoger. Onze kiwi's zijn wel iets kleiner dan normaal, maar de smaak is in geen vijf jaar zo goed geweest", aldus Jan. 



De goede smaak van de Franse kiwi is te danken aan het feit dat de Franse kiwi een maand later geoogst wordt dan de Italiaanse kiwi. In Italië worden kiwi's een maand vroeger geoogst om het risico op vorstschade te beperken. "De Italiaanse kiwi's worden weleens geoogst als ze een Brix-waarde hebben van 6 of 7. Franse kiwi's hebben dankzij de latere oogst een Brix-waarde van boven de 9, wat een betere smaak geeft. Het gewicht van Italiaanse kiwi's is ook altijd minder dan dat van de Franse kiwi's", vertelt Jan. 



"Vroeger zag je alleen kiwi's uit Frankrijk, Italië en Nieuw-Zeeland op de Belgische markt. Tegenwoordig zien we steeds meer Griekse en Turkse kiwi's opduiken in Brussel. De Turkse kiwi is echt een primeur", zegt Jan. "Voorheen teelden Griekenland en Turkije alleen voor eigen markt, maar dit is aan het veranderen. Doordat er steeds minder Italiaanse en Franse kiwi's op de markt zijn, worden er meer Griekse en Turkse kiwi's geïmporteerd. In Spanje er Portugal worden er veel kiwibomen aangeplant. Dit zal er in de toekomst voor zorgen dat er meer Spaanse en Portugese kiwi's op de markt komen. 



Exofi verhandelt alleen de groene kiwi. "Er zijn meerdere variëteiten op de markt, zoals de gele kiwi en de kiwibes. "We zien dat de kiwibes steeds populairder wordt, maar het is nog steeds een klein product met een kwantum van 20 ton. Die aantallen zijn verwaarloosbaar vergeleken met de jaarlijkse productie van 82.000 kilo Franse kiwi's. 

Voor het komende seizoen wordt verwacht dat het een seizoen gaat worden met veel tekorten en hoge prijzen. "Voor ons is het huidige seizoen één van de betere in jaren. Wij verhandelen al 40 jaar kiwi's en we mogen blij zijn dat dit seizoen ook een keer een makkelijk seizoen is", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80