Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgarije: kaskomkommers blijven duur

Komkommerprijzen worden verwacht relatief hoog te blijven in 2018 met ongeveer 0,56 euro per kg. Dit is echter nog steeds 11 procent lager dan vorig jaar. Deze voorspelling wordt gedaan door het Agricultural Economics Research Centre (CAPA) van het Instituut voor Landbouweconomie in Bulgarije. 

De gemiddelde koopprijs van komkommers bedroeg in 2017 ongeveer 0,63 euro volgens de data van het NSI. De productie van komkommers in Bulgarije wordt geraamd op 67.000 ton terwijl import zal schommelen rond de 18.000 ton. Dat is gelijk aan ongeveer een vijfde van de binnenlandse markt, aldus de analisten. 

Naar de voorlopige ramingen van CAPA zal de totale tomatenproductie in 2018 138.000 ton bereiken terwijl import de 66.000 ton zou kunnen overstijgen. Kasproductie wordt geraamd op 63.000 ton, wat 7 procent meer is dan in 2017. 

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde koopprijs van tomaten ongeveer 0,51 Euro, wat 16 procent meer is dan in 2016. Dit jaar wordt er een lichte afname van de gemiddelde prijzen verwacht, maar niet meer dan 5 procent.

De raming voor paprika's duidt op een jaarlijkse productie van 76.000 ton, wat ongeveer 7 procent meer zou zijn dan in 2017. Telersprijzen zouden rond de 0,36 euro moeten liggen, terwijl ze in 2017 rond de 0,37 euro lagen. 

Een van de grootste moeilijkheden voor groentetelers is de aanzienlijke prijsschommeling. Zo lagen de prijzen van Spaanse komkommers begin februari dit jaar rond de euro per kg, maar aan het einde van de maand daalden ze naar 0,60 euro per kg. Ondanks de daling waren de prijzen van komkommers in de EU half februari 2018 nog steeds 30 procent hoger dan in Turkije en Iran. Op de Oost-Europese markten zijn Spaanse komkommers beschikbaar voor 1.40 tot 1,60 euro en Turkse voor 1 tot 1,20 euro. 

De tomatenprijzen in de regionale markt zijn meer stabiel in vergelijking met vorig jaar, vooral vanwege zwakkere concurrentie van Turkije en Marokko en meer stabiele weersomstandigheden afgelopen winter.

Bron: fermer.bg