Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koudste nacht van 27 op 28 februari

Kou en sneeuw zorgen vooral in Noord-Italië voor problemen

In verschillende gebieden van Italië hebben vorst en sneeuw voor problemen gezorgd met de aanvoer van groenten en fruit. Ook in andere Europese landen zoals Duitsland heeft dit voor problemen gezorgd en waar de prijs voor tomaten met 10 cent is verhoogd. De verwachting is dat ook deze week de problemen nog aanhouden.


Perziken in bloei in Romagna. Foto genomen door Gianni Biguzzi op 24 februari 2018. Nu is men bang dat de vorst de bloei zal verwoesten.

"De temperaturen tussen 26 en 28 februari zijn niet extreem laag, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor de landbouw vanwege de tijd van het jaar," zegt meteoroloog Pierluigi Randi. Volgens Randi zou de nacht van 27 op 28 februari de koudste zijn als gevolg van de Siberische kou die met name het noorden en midden van Italië treft.

De vereniging voor landbouwbedrijven, Confagricoltura, laat weten zich zorgen te maken om de fruitteelt omdat na de relatief hoge temperaturen van de afgelopen weken al veel knoppen in bloei staan. Ook laat de vereniging aan haar leden weten dat nachtvorst niet altijd schadelijk hoeft te zijn en dat het soms ook positieve effecten kan opleveren omdat het een natuurlijke manier van uitdunnen is. Gelukkig is er ook goed nieuws: het regent in Zuid-Italië en juist daar waren de problemen met irrigatie het grootst.

Vanwege de vorst en sneeuw verwacht Confagricoltura dat veel telers schade zullen lijden. De temperaturen kunnen, zeker in Noord-Italië, dalen tot -9°C.



Overstromingen in de boomgaarden van Romagna als gevolg van hevige regenval (21-24 februari 2018)



Vanwege de sneeuw worden er ook problemen met de elektriciteit verwacht. Veel bedrijven hebben kassen en zijn gedwongen om de verwarmingssystemen constant aan te houden om te voorkomen dat de leidingen bevriezen, maar met dure dieselbrandstof is dit een bijkomend probleem voor de sector.

De verwachting is dat Noord-Italië en delen van Midden-Italië het meest zullen lijden onder de koude omstandigheden. Het zuiden van Italië blijft gevrijwaard van kou gerelateerde problemen omdat de temperatuur boven het vriespunt blijft.
Publicatiedatum: