Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Derks, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

Lagere euro kan exporteurs ademruimte geven

Een duurdere euro kan exporteurs binnen de AGF-sector in de wielen te rijden. De munt is in de afgelopen twaalf maanden ruim 15% meer waard geworden ten opzichte van de dollar en bijna 5% ten opzichte van het pond. Is het einde van de euro-opmars al in zicht, vraagt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij zich af.

Een jaar geleden had de valutawereld zijn adem ingehouden in de aanloop naar de Italiaanse verkiezingen die voor 4 maart gepland staan. Het Brexit-referendum lag toen vers in het geheugen. Iedereen vroeg zich af welk land als eerste het Britse voorbeeld om zich los te maken van de EU zou volgen. De vrees dat de Brexit slechts het eerste dominosteentje was, is na de Nederlandse en Franse verkiezingen van vorig jaar naar de achtergrond verdwenen. De Europese economie groeit stevig. De werkloosheid daalt en de sentimentsindicatoren wijzen erop dat bedrijven en consumenten de afgelopen tien jaar bijna nooit zo optimistisch waren als nu. Dit maakt het heel lastig voor politieke partijen om mensen ervan te overtuigen dat ze beter af zijn buiten de EU. Hoewel immigratie in Italië nog steeds bovenaan de politieke agenda staat, durft geen enkele partij meer hardop het idee te opperen om Europa de rug toe te keren. Verkiezingen die een jaar geleden nog een grote bron van onrust waren geweest, worden nu mogelijk een non-event in de valutawereld.

Italiaanse verkiezingen
Het meest waarschijnlijke scenario is dat het geen enkele combinatie lukt om een absolute meerderheid te halen in het parlement. In dat geval kan president Sergio Mattarella simpelweg de zittende minister president Paolo Gentiloni voor een nieuwe termijn aanstellen. De financiële wereld hoeft zich dan geen zorgen te maken over een onverwachte politieke koerswijziging. Er bestaat echter ook een mogelijkheid dat Forza Italia – de partij van Silvio Berlusconi – samen met Lega Nord en de kleine nationalistische partij Broeders van Italië een kleine meerderheid haalt. Mogelijk krijgt de euro in dit scenario een klein tikje, aangezien de Lega Nord zich in het verleden kritisch heeft uitgelaten over Europa. De munt zou pas echt onderuit gaan als de Vijfsterrenbeweging aan de macht komt. Die kans is echter heel klein, aangezien niemand wil samenwerken met deze partij die zich vooral heel erg afzet tegen de gevestigde orde.

Centrale banken in de schijnwerpers
Als de Italiaanse verkiezingen geen verrassingen opleveren, wil dat nog niet zeggen dat de euro een rustige maand tegemoet gaat. Op donderdag 8 maart vergadert de ECB. Net als tijdens eerdere bijeenkomsten zullen economen elke zinsnede van voorzitter Mario Draghi zorgvuldig analyseren, op zoek naar aanwijzingen dat de aankopen van (staats)obligaties en andere activa mogelijk wat sneller dan verwacht worden afgebouwd. Waarschijnlijk heeft de bijeenkomst van de Federal Reserve twee weken later zelfs nog veel meer invloed op de internationale wisselkoersen. Uit recente economische cijfers blijkt dat de inflatie in de Verenigde Staten steeds sneller oploopt. Dat zal voor de Amerikaanse centrale bank een aanleiding zijn om de rente ook sneller op te schroeven. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om vermogen in dollars aan te houden, zodat de Amerikaanse munt mogelijk wat terrein kan terugwinnen op de euro. Het kan dan ook geen kwaad om aan het begin van de roerige maartmaand de geldstromen in vreemde valuta's weer eens in kaart te brengen - en om waar nodig de risico's af te dekken.


Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl
Publicatiedatum: