Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte treft Zuid-Afrikaanse granaatappeloogst

Markten moeten dit seizoen rekening houden met kleinere maten Zuid-Afrikaanse granaatappelen, en een daling van 20% tot 25% in de export. 

De eerste Acco en Herskovitz granaatappelen uit de Westkaap zijn verladen en zullen Europa in week 10 bereiken. De pluk van het ras Wonderful zal voor een aantal telers, wiens fruit eerder dan vorig seizoen al het gewenste suikergehalte heeft bereikt, weldra beginnen. Er zijn echter ook telers bij die over onvoldoende waterreserves beschikken om de Wonderful granaatappelen langer aan de bomen op kleur te laten komen. 

De droogte en beperkte beschikbaarheid van irrigatiewater hebben effect gehad op de maten van het fruit, die in de volumes van dit seizoen één tot twee maten kleiner pieken. "We zien dit seizoen enorm veel maten 14 en 16. Op de markt bestaat een voorkeur voor 8 of 12 dus we polsen momenteel in hoeverre deze bereid is om kleinere maten af te nemen," vertelt een handelaar aan FreshPlaza. Een andere exporteur bevestigt dat hij dit jaar mogelijk meer naar het Midden-Oosten en landen in Oost-Europa zal exporteren. Zuid-Afrikaanse granaatappelen zijn doorgaans kleiner dan Peruaanse, de grootste concurrenten op de Europese markt. "Het zal geen topseizoen worden," vertelt Jack Wittles, voorzitter van de telersvereniging POMOSA. 

Kobus Louw van Sapex, dat ongeveer de helft van het Zuid-Afrikaanse granaatappelvolume verwerkt, merkt op dat de interne kwaliteit van de granaatappelen uitmuntend is. "Het fruit ziet er echt goed uit," beaamt Avril de Villiers van Star South.

De balans tussen de export van klasse 1 fruit en fruit voor verwerking zal dit jaar dit jaar in de richting van de laatstgenoemde categorie uitslaan. 

De granaatappelen die bestemd zijn voor de verwerking gaan ofwel naar verwerkers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Zuid-Afrikaanse retailers, waar ze in punnets worden verkocht, ofwel naar de sapindustrie. In het Midden-Oosten en Italië is het persen van sap in winkels of op markten enorm populair. Lokaal zijn de prijzen voor granaatappelen echter niet zo concurrerend. 

De Zuid-Afrikaanse consument wil granaatappelen in dezelfde maat en van dezelfde kwaliteit als die van het noordelijk halfrond en is bereid hiervoor wat dieper in de buidel te tasten. Zodoende kunnen de lokale prijzen concurreren met de exportprijzen. De lokale markt is echter zeer klein in vergelijking tot de exportmarkt. Waar er naar de lokale markt in het hoogseizoen wekelijks 3 tot 5 pallets verladen worden, gaan er 200 tot 240 pallets naar overzeese markten," vertelt Kobus Louw, "en dit heeft dan alleen nog betrekking op de volumes die Sapex verwerkt", voegt hij er aan toe. 

Handelaren vertellen dat de huidige granaatappelprijzen in Europa en het Verenigd Koninkrijk stabiel zijn. De nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse granaatappelen zou dan ook sterk moeten kunnen concurreren met Turks product uit bewaring. 

De watersituatie is voor iedere teler uniek. In Oudtshoorn viel vorige week wat regen, terwijl telers in Berg River dit seizoen geen toegang tot irrigatiewater uit de rivier meer hebben en daarom volledig afhankelijk zijn van boorputten en de reservoirs op hun bedrijven. Een handelaar vertelt dat een teler in november besloten heeft om alle fruit uit de bomen te halen zodat zijn bomen de waterschaarste in ieder geval wel zouden overleven. Daarnaast zijn er ook nog zorgen over de waterkwaliteit en het toenemende zoutgehalte in irrigatiewater, een groeiend probleem, niet alleen in de Westkaap maar in heel Zuid-Afrika. 

De granaatappelsector wordt bovendien getroffen door de nieuwe EU-regels met betrekking tot de Afrikaanse fruitmot (FCM). "Petje af voor POMASA voor het protocol dat zij hebben opgesteld om hieraan te kunnen voldoen," aldus Avril de Villiers. "Het is zeer zeker een bedreiging maar deze wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden via het Phytclean -dataplatform."


Voor meer informatie:
Jack Wittles
POMASA
Tel: +27 21 870 2900

Kobus Louw
Sapex
Tel: +27 21 883 8280

Avril de Villiers
Star South
Tel: +27 21 864 3655

Publicatiedatum: