Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaela Schneider

“Consument bereid meer te betalen voor bananen”

Tholen – Ze zijn allemaal geel, gekromd en Cavendish; een banaan is een banaan, toch? Toch ziet de bananengigant Fyffes mogelijkheden om de categorie van een nieuw elan te voorzien. Daarvoor zette het bedrijf een campagne op met de slogan 'Fyffes. Discover more.' Wat er zoal te ontdekken is in de bananencategorie? Michaela Schneider, business development manager van Fyffes, neemt ons mee op een ontdekkingstocht in de bananenwereld.

"Bananen zijn een commodity geworden. Daarom moeten we samenwerken om de categorie weer interessant te maken," vertelt Michaela. "Uit alle onderzoeken blijkt dat bananen het meest gekozen fruit is onder consumenten." Daarmee verwijst ze naar een onderzoek dat Fyffes uit liet voeren waaruit bleek dat 58 procent van de deelnemers aangaf meerdere keren per week een banaan te consumeren. Toch concludeert Fyffes ook dat de categorie niet effectief aansluit op de huidige consumentenwensen.


Michaela Schneider, business development manager van Fyffes.

Divers bananensegment
"Dan gaat het niet alleen over A-merken of biologisch, maar we willen de categorie zelf aanpakken," vervolgt Michaela. "Kijk naar het tomatenassortiment en wat daar de afgelopen jaren in veranderd is in verschillende variëteiten en hoe er ingespeeld is op verschillende snackmomenten. In de bananen bestaan er meer dan 500 rassen, maar er wordt er maar één vermarkt." Dat ene ras dat op grote schaal vermarkt wordt in de Westerse wereld is de Cavendish. "We moeten andere rassen geschikt maken om ze op de markt te brengen, dat is een uitdaging."

Veel bananenrassen kampen met belemmerende factoren in de teelt of logistiek waardoor deze rassen niet zo succesvol konden worden als de Cavendish. "Het introduceren van nieuwe rassen vraagt tijd, dat is een lange reis," vertelt Michaela. "De plantain is bijvoorbeeld een heel andere banaan die we aan de categorie kunnen toevoegen," vertelt Michaela. "We moeten de consument dan wel goed informeren hoe het product gebruikt wordt. We moeten daarin ons huiswerk doen en samenwerken met de retailers."

Losse banaan brengt meer op
Ook naar het snacksegment wordt gekeken. "Wie consumeert op welk moment een banaan?" formuleert ze de hamvraag. "Consumenten zijn bereid om meer te betalen als je op het juiste moment een banaan aanbiedt." Het snacksegment kan ook bij supermarkten uitgebouwd worden. "Het draait om het juiste product bieden op het juiste moment- natuurlijk met de juiste verpakking. De verpakking is een belangrijk aspect om consumenten aan te trekken, daar moeten we duurzame oplossingen voor bedenken." Wie de prijs die voor een enkele banaan betaald wordt omrekent naar een kiloprijs, ziet dat er hier een betere prijs gemaakt wordt dan in de meeste supermarkten.

Daarbij moet in reclames een specifiekere doelgroep gekozen worden, bijvoorbeeld mannen, vrouwen of kinderen. "Er zijn veel manieren om de categorie te laten groeien." Het verhaal achter de bananen moet beter gecommuniceerd worden. Het belangrijkste contactpunt met de consument is op de winkelvloer, maar social media zijn ook bruikbaar. Op die manier denkt Fyffes de steun voor de categorie te vergroten. "We moeten beter uitleggen hoeveel inspanning het kost om een banaan te telen en vanuit de tropen naar Europa te transporteren, zodat de consument er over kan denken en er van kan leren. Veel stappen in het proces blijft mensenwerk, dat kunnen we niet vervangen voor machines."

Kidsbanaan of babybanaan
De samenwerking met de retail is daarbij essentieel. Uiteindelijk moeten zij de veranderingen op de winkelvloer doorvoeren. "Supermarktketens zijn geïnteresseerd, maar we willen dit nieuwe concept niet in te grote stappen uitrollen. We moeten dit eerst ontwikkelen en testen." In vier Europese landen worden al tests gedaan. Fyffes zoekt naar partners voor dit project in andere landen. "We willen deze extra bananen naast de bestaande producten aanbieden om de categorie te verbeteren." Ook biologische en fairtrade bananen kunnen de categorie verbreden.

"Het verschilt per land hoe de bananencategorie er nu uitziet," weet Michaela. Het verschil tussen Duitsland en Nederland illustreert dit. In Duitsland is de babybanaan geen nicheproduct meer. In Nederland is deze kleine banaan vrijwel onbekend. Daarentegen is de kinderbanaan in veel Nederlandse schappen te vinden, maar is deze kleine Cavendish in Duitse supermarkten onbekend.

Meer informatie:
Fyffes
Michaela Schneider
T: +31 (0)10 244 5320
E: mschneider@fyffes.com
W: www.fyffes.com