Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Buijsrogge:

"Goede peren zullen op termijn best geld opbrengen, maar nu is het kalm"

Tholen - De prijs van peren heeft de laatste weken een duikeling gemaakt. "We hopen dat we weer naar het niveau van de derde week van januari gaan. Sindsdien is met de beurs in Berlijn en de Carnaval het prijsniveau toch wel wat kalmer geworden. Dat scheelt toch snel 13 cent", vertelt Frans Buijsrogge van het gelijknamige fruitteelt- , koel- en handelsbedrijf uit Goes.

Hij verwacht zelf de komende weken een stabiele markt. "De volumes zitten er nog en ook Belgiƫ is nog lang niet leeg. Wij verkopen zelf veel ongesorteerd product, maar ook op langere termijn wordt er momenteel gewoon weinig verkocht", vertelt Frans. "De prijs van de peren varieert sterk. Dat gaat van 35 cent voor de mindere partijen tot 70 cent voor de goed beregende peren. En de beste peren zullen op termijn best geld op gaan brengen, alleen moeten we daar even geduld voor hebben."



"Kwalitatief verschillen de partijen Conference-peren sterk. Er zijn partijen bij waarbij je weet dat ze het niet worden, maar er zijn ook goede partijen in de markt. Opvallend genoeg komen die goede peren altijd bij dezelfde telers vandaan, die hebben het gewoon in de vingers. Ook met de Lucassen-peer is het een lang seizoen geworden. Die prijs heeft niet gebracht wat we ervan gedacht hebben", zegt Frans. "Vooral voor de appelen is de grote vraag nu welke volumes er van overzee komen, die meningen lopen flink uiteen. Ik denk zelf dat er 30% minder komen."

Appelen heeft Buijsrogge momenteel van collega's in de koeling. "Ook dat seizoen is wat tegengevallen. Telers hebben in en net na de oogst meer kunnen krijgen dan ze nu beuren. Exporteurs van over heel de wereld zien natuurlijk de prijzen en dat lokt wereldwijd wel reactie uit. Wat dat betreft is het een echte wereldmarkt geworden. Goede Elstar zijn verschrikkelijk schaars en daarvoor wordt in de cel dik een euro betaald, ook voor de goed gekleurde Jonagold is de prijs goed, maar er zijn ook veel partijen die van alles mankeren."

Voor meer informatie:
Frans Buijsrogge
Buijsrogge Fruit
's-Gravenpolderseweg 118
4462 RA Goes
Tel: 06 55 801980
fransbuijsrogge@zeelandnet.nl