Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dit voorjaar nieuwe regeling

GMO was nog nooit zo impopulair

Tholen - De deelname van de Nederlandse producentenorganisatie aan de GMO groenten en fruit is nog nooit zo laag geweest. En daardoor strijkt de Nederlandse groenten- en fruitsector ook minder Europees subsidiegeld op. Nu heeft minister Schouten beloofd dit voorjaar meer duidelijkheid te geven over aanpassingen aan de GMO-regeling.

"Vertegenwoordigers van de voedingstuinbouw ervaren problemen met de deelname van producentenorganisaties aan de Europese regeling groente en fruit", zo deelde Arne Weverling (VVD) in januari mee aan de ministerraad. Hij wilde weten wat minister Schouten hieraan gaat doen. "Hoe wil zij de nationale strategie groenten en fruit aanpassen om de GMO-regeling weer aantrekkelijk te maken en zo het EU level playing field te bevorderen of met andere woorden een gelijker speelveld daarvoor te krijgen?"

Arne Weverling is niet de enige die hier aandacht voor vraagt. Ook Jaco Geurts van het CDA heeft de cijfers bekeken. "Nederland was de grote gebruiker van deze gelden, maar de wijziging van de voorwaarden voor de regeling heeft nu tot een dieptepunt geleid. Een nationale strategie werkt dus niet, want het is toch de bedoeling dat dit geld terechtkomt bij de groente- en fruitsector", constateert hij. "Is de minister bereid om met deze sectoren in gesprek te gaan over mogelijke aanpassingen van de nationale strategie, zodat de GMO-regeling weer aantrekkelijk wordt voor Nederlandse telers?"

De minister zegt momenteel te onderzoeken hoe de regeling aantrekkelijk kan worden. "Die gesprekken zijn nog niet afgerond, maar de producentenorganisaties geven aan dat zij tegen zaken aanlopen waardoor het voor hen een heel onaantrekkelijke regeling wordt. Wij willen juist dat er gebruik van wordt gemaakt. Wij zijn op dit moment dus aan het kijken wat wij eraan kunnen doen om ervoor te zorgen dat de regeling juist wel verbetert. Als wij daar duidelijkheid over hebben, zal ik de Kamer daarover informeren. We zijn al in gesprek, dus dit voorjaar willen we daar meer duidelijkheid over gaan geven."