Zoals de meesten wel weten, verhoogt vitamine C de weerstand en biedt het bescherming tegen hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en zelfs huidveroudering. De sterappel is een rijke bron van vitamine C en bevat 25 mg per 100 gram fruit.
De sterappel is een natuurlijk middel tegen tandpijn, verstopping, keelpijn, tandvleesontsteking en tal van andere kwalen. In de kruidengeneeskunde wordt de schors van de sterappelboom ook gebruikt om gele koorts en malaria te behandelen, terwijl de bladeren gebruikt worden voor het verzorgen van wonden en genezen van maagklachten en diarree.
Antioxidanten zijn stoffen die mogelijk schadelijke oxiderende stoffen afbreken. Er wordt beweerd dat zij de cellen beschermen tegen aantasting door vrije radicalen.
Hoe apart het ook mag klinken, de sterappel kan helpen gewicht te verliezen. Eén portie sterappel bevat maar 67 calorieën waardoor deze vrucht een verantwoorde keuze is voor mensen met gewichtsproblemen.
Het is geen toeval dat de sterappel bij veel zwangere vrouwen in de smaak valt. De zurige smaak van de sterappel onderdrukt de neiging om te braken bij zwangeren die aan ochtendmisselijkheid lijden.