Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Thuis champignons telen met Hexering

Tholen - Hyperlokaal, convenience, bijna biologisch, leuk om te zien en mee te maken. De tomatenplant van Gaby van der Harg van Farmzy voldoet aan alle trends in de markt: je kweekt hem thuis, het is gemakkelijk om te doen, de plant is al eco-friendly en er wordt aan een biologische versie gewerkt. Farmzy zette in 2017 de eerste 100.000 tomatenplanten af via de bloemenveiling. In 2018 breiden ze uit met een product dat nog meer beleving biedt...de hexering, een paddenstoelenkweekset met een verwijzing naar heksenkringen die de mensheid al duizenden jaren fascineren.
 
 
Smaakvol
Het thuiskweekproduct is net zo gemakkelijk in het gebruik als de tomatenplant. Gaby: "De kweekset ruikt al helemaal naar champignons. Het bevat een substraat geënt met kastanje champignon gebroed. Zodra het substraat bedekt wordt met aarde en water wordt toegevoegd, beginnen de champignons te groeien", legt Gaby uit. De set doet het spreekwoord: 'als paddenstoelen uit de grond schieten' eer aan. "Na 10 tot 14 dagen doorgroeien komen er knoppen, daarna gaat het hard. Binnen enkele dagen kunnen de kastanjechampignons worden geoogst, maar je kunt ze ook langer opkweken zodat er grotere paddenstoelen ontstaan. De paddenstoelen in de kweekset groeien wel minder hard dan die van professionele kwekers maar dat doet de smaak alleen maar goed. De tragere groei geeft een smaakvoller product."
 
 
 
 
Oogst
"In totaal is het mogelijk om van een set ongeveer 3 keer te oogsten met in totaal ongeveer 700 gram kastanjechampignons. De eerste keer is de oogst het grootst, de twee oogsten daarna zijn kleiner omdat er steeds meer voeding uit het substraat onttrokken wordt. Wanneer het substraat van de Hexering is uitgeput, houdt de consument nog prima aarde over om de tuin of kamerplanten bij te mesten."
 
Afzet
Jaco Vreeman van Growup concepts de ontwikkelaar en eigenaar van de Hexering. Greenzer produceert het product met behulp van sociaal kapitaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Farmzy zet het product in de markt. De zelfkweek AGF heeft de divers afzetgebied. De Hexering is zowel interessant voor tuincentra, bloemen- en plantenwinkels als AGF-specialisten en supermarkten. 
 
Klik hier voor het artikel over de tomatenplant
 
Voor meer informatie:
Farmzy
Gaby van der Harg
T: