Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald van Vossen, FruitWorld:

"Tekorten in kwaliteitsbramen en frambozen niet zomaar voorbij"

Tholen - Waar de zachtfruitmarkt in deze periode veelal getypeerd wordt als een constante, goede markt met een enkele uitschieter, is daar volgens Ronald van Vossen momenteel geen sprake van. "Per product is de situatie sterk wisselend. Bramen en frambozen zijn op het moment bijvoorbeeld nauwelijks te verkrijgen, terwijl de blauwe bessen uit Chili er in overvloed zijn. Het Spaanse aardbeienseizoen is na een aanloopperiode nu echt los gegaan. Het seizoen ging wat later van start, maar nu komen de volumes echt de markt op. Voor Nederlandse importeurs wordt het steeds lastiger om een rol van betekenis in deze handel te spelen, omdat bijna alle Spaanse bedrijven rechtstreeks hun klanten in Europa voorzien."



De frambozen betrekt FruitWorld momenteel veelal van haar eigen teeltbedrijven in Tanzania. "Na onze eerste farm hebben we afgelopen jaar een tweede geopend, waarvan nu de eerste 11 hectare van de 45 hectare in productie is. Dit loopt boven verwachting. We krijgen 100% meer aanvoer binnen dan verwacht", vertelt Ronald. "Komend jaar wordt de productie verviervoudigd. Ik ben er vorige week nog geweest en was onder de indruk van de werkwijze. Vorig jaar stond er nog niks en nu staat er een professioneel teeltbedrijf. Dit wordt echt het paradepaardje van onze onderneming! We zouden jaarrond kunnen leveren, maar om de droogste en natste periode te ontwijken, zijn we van oktober tot juni in productie."

Met bramen speelt FruitWorld haar deuntje mee dankzij lijnen met Mexicaanse coƶperaties. "De tekorten in kwaliteitsframbozen en bramen zullen de komende weken nog wel aanhouden", verwacht Ronald. Voor de blauwe bessen liggen de kaarten volgens hem anders geschud. "Als de volumes uit Marokko en Spanje op gang komen, zullen die prijzen wel onder druk komen te staan. De markt fluctueert sterk, zo waren de prijzen hoog door een gat tussen het Peruaanse en Chileense seizoen. De Verenigde Staten en Aziƫ zijn de grote afnemers van Chileense bessen. Nu is het Chileense seizoen goed op dreef, maar die zijn over het algemeen kwalitatief dit jaar niet zo sterk vanwege de grote hoeveelheid regen gedurende de bloeiperiode. Iedereen moet alle zeilen bijzetten om programma's met goede bessen uit te leveren."


Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: 076 52 31 570
r.vanvossen@fruitworld.nl
www.fruitworld.nl