Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelhandel Altena verdubbelt capaciteit op nieuwe locatie in Veen



Tholen - Na jarenlang vanuit Wijk en Aalburg aardappelen te hebben verpakt en gesorteerd - de familie Schouten is al 80 jaar jaar actief in de aardappelhandel - maakte Aardappelhandel Altena afgelopen jaar de overstap naar Veen. Toen het pand van fruitgroothandel C.G. Timmermans vrij kwam, schakelden de broers Joop en Kees Schouten snel. "Mijn zoon Eddy wil graag verder met de zaak en daar heeft hij in de toekomst hier alle mogelijkheden voor."


Foto met de drone door Joop Schouten gemaakt

Vanaf oktober begonnen de Schoutens met het inpakken van de aardappelen op de nieuwe locatie. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om het pand gelijk met 1.100 m2 uit te breiden om een nieuwe sorteerlijn te plaatsen. In de voormalige fustloods staan nu de inpakmachines opgesteld.



In de vijf koelcellen heeft Altena de mogelijkheid om per cel 400 ton aardappelen te bewaren. Ook investeerde het bedrijf in een moderne weegbrug met een capaciteit tot 70 ton, waarbij de klanten na het wegen automatisch het gewicht op de mail gestuurd krijgen. In totaal heeft het pand een oppervlakte van 6.500 m2 en zit er in de aankoop nog eens 5 hectare aanliggende grond. "Als we echt driftig worden, kunnen we onze gang gaan", lacht Kees.



"Op onze oude locatie zaten we echt krap. Nu merk je pas welk gemak je van de ruimte hebt. Met hetzelfde aantal personeelsleden kunnen we de capaciteit verdubbelen. Nu staan er wel eens zes vrachtwagens voor het dock en staat het nog niet vol. Dat was in de oude locatie echt stressen geweest. Vorige week hebben we een miljoen kilo aardappelen gedraaid. Of het nou gaat om gewassen aardappelen in 4 kg zakken of aardappelen in 10 of 25 kilo verpakking, het is allemaal geen probleem", vertelt de aardappelhandelaar.



Hoewel de Nederlandse markt voor tafelaardappelen jaar op jaar krimpt, ziet hij dan ook nog voldoende potentie op de exportmarkten. "Wij hebben zelf onze klanten in het buitenland en leveren ook aan exporteurs. Dat bijt elkaar niet. We gaan echt de klanten van onze klanten niet beleveren. Maar op de exportmarkt zien we nog grote kansen en die liggen voor ons vaak helemaal niet zo ver weg. Het huidige seizoen is voor de boer natuurlijk dramatisch, maar voor de export biedt het ook wel weer kansen. Als we onze aardappelen nu met deze prijzen niet kwijt kunnen op de exportmarkten, dan kunnen we het nooit meer."



Agria en Melody zijn de rassen waar Altena grotendeels op inzet. Kees is wat sceptisch over de nieuwe rassen die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht. "Vaak zijn de verwachtingen bij de introductie torenhoog, maar blijken ze twee jaar later ook weer hun mankementen te hebben", constateert de handelaar.



Een potentiƫle groeimarkt noemt hij wel de biologische aardappelen. "Wij deden daar weinig in, maar hebben vorig jaar voor de opslag van Israƫlische bio-aardappelen het SKAL-certificaat gehaald en zien daar ook met andere herkomsten wel mogelijkheden in. Nu hebben we de ruimte ervoor."



Met importaardappelen uit Zuid-Spanje en Malta heeft Aardappelhandel Altena inmiddels een naam opgebouwd. In maart worden de eerste Malta's weer verwacht. "Het is vrij koud geweest, maar omdat we eerder gepoot hebben verwachten we de aardappelen sowieso niet later. Mensen weten ons voor deze primeurs altijd weer te vinden, dus we zien het seizoen met vertrouwen tegemoet. Pasen valt vroeg dit jaar, maar hopelijk hebben we dan een mooi assortiment binnen."



Kees en Joop die allebei al veertig jaar in het vak zitten, moeten aan stoppen nog niet denken. De taken binnen het bedrijf zijn duidelijk verdeeld. Waar Kees de verkoop en logistiek verzorgt, houdt Joop zich bezig met inkoop en techniek en draait Eddy warm als productieleider en in de verkoop. "We moeten er niet aan denken om achter de geraniums te gaan zitten, maar we hebben hier in Veen ook iets moois om aan de volgende generatie achter te laten!"


Joop, Eddy en Kees Schouten





Voor meer informatie:
Kees Schouten
Aardappelhandel Altena
Veensesteeg 15
4264 KG Veen
Tel: +31 (0) 416 392 565
Mobiel: +31 (0) 653 127 488
kees@altena-bv.nl
www.altenapotatoes.com