Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grotere Braziliaanse vijgenproductie na afschaffen 'Bordeaux-mengsel'"

"Het vijgenseizoen begint in november en duurt tot juni. We verwachten dat ons groeipercentage met 25% - 30% gelijk zal zijn aan dat van vorig seizoen. Dit is het tweede seizoen dat we een forse groei doormaken. Ieder seizoen kent echter pieken en dalen. In de maanden november en december is de exportmarkt doorgaans erg goed omdat de prijzen en vraag dan goed zijn. Januari en februari zijn slappe maanden maar in maart trekt de markt weer aan. Daarna blijft de vraag meestal goed tot juni wanneer het seizoen eindigt. Hierna beginnen Europese vijgenproducenten aan hun eigen seizoen," legt Mauricio Brotto van het Braziliaanse bedrijf Brotto Figs uit. 



Brotto vertelt dat Brazilië één van de weinige landen is dat jaarrond vijgen produceert. "We hebben wel een laagseizoen tijdens de wintermaanden, van juli tot oktober. In deze maanden is de productie laag en is er veel meer concurrentie op de Europese markt. Om deze reden verkopen we tijdens deze periode kleine volumes op de binnenlandse markt, hoewel de focus van ons bedrijf op de export ligt. De prijzen zijn al vanaf het begin van het seizoen goed. Zoals gebruikelijk liggen de prijzen in deze periode lager. Dit is normaal tijdens het vijgenseizoen."



Bordeaux-mengsel
Twee jaar geleden wijzigde de Europese regelgeving omtrent het gebruik van het Bordeaux-mengsel in de vijgenteelt. "Het is een zeer veilig product dat zelfs goedgekeurd is voor de teelt van een aantal biologische gewassen. Desondanks heeft een aantal Europese landen besloten uitsluitend vijgen te importeren die geen zichtbare residuen bevatten. In het begin zaten we met de handen in het haar en we moesten op korte termijn een nieuwe teeltmethode vinden. Na wat testen en experimenteren, zijn we erin geslaagd om onze teelt totaal te wijzigen," vervolgt Mauricio. 



"Dit is het tweede seizoen na deze aanpassing, die zeer succesvol uitgepakt heeft. We hebben flink in bemesting geïnvesteerd en dit heeft voor zeer productieve vijgenbomen gezorgd. Hetzelfde areaal geeft nu een hogere opbrengst en dat is een zeer welkome bijkomstigheid van deze aanpassing. Daarnaast is ook de afzet gegroeid omdat vijgen een steeds bredere acceptatie op de markt hebben. De vijgen zien er beter uit en smaken zoeter omdat de Brix hoger is."



Fruit Logistica
Brotto Figs zal ook aanwezig zijn op Fruit Logistica. "We exposeren altijd samen met Nature's Pride. Dit Nederlandse bedrijf is onze grootste klant en neemt 70% van onze totale productie af. We nemen deel aan deze vakbeurs om met onze klanten te spreken, zoals supermarktketens en cateraars, en hen naar hun wensen te vragen. Ook benadrukt dit de nauwe samenwerking van onze bedrijven van de afgelopen 16 jaar. Nature's Pride distribueert onze vijgen in heel Europa, waaronder in Nederland, Duitsland, Noorwegen, België, Zwitserland en Scandinavië." 

U kunt Brotto Figs bezoeken in Hall 1.2, stand a-07.

Voor meer informatie:
Mauricio Brotto
Brotto Figs
Brazil
E: brotto@brottofigs.com
www.brottofigs.com
Publicatiedatum: