Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje teelt op 400 hectare en wordt binnenkort ook in andere landen geteeld

Sando-clementine vult gat in gastronomiemarkt

Het seizoen van de beschermde Sando-clementine is van start gegaan aan de Valenciaanse en Catalaanse kust. Momenteel beschikt Spanje over ongeveer 400 hectare van dit ras en het areaal zal de komende jaren gestaag blijven stijgen.



''We beginnen in januari met de oogst van de eerste Sando-clementines. We kunnen deze gedurende twee maanden afzetten'', vertelt José Vicente Minguet, manager bij Frutas Minguet. ''We werken al twee jaar met dit ras en we zijn heel tevreden over hoe goed de markt erop reageert. Na de afloop van de Clemenule-oogst is er een gebrek aan clementines op de markt met dezelfde smaakkwaliteit als de Clemenule. Het ras Hernandina was er altijd wel, maar diens smaak laat voor fijnproevers veel te wensen over. Nu kan de Sando dit gat in de markt opvullen en de Clemenule opvolgen. De Sando heeft echter een betere kleur en nog een betere smaak dan de Clemenule'', bevestigt de teler en exporteur. Ook onderscheidt de Sando zich door zijn stijgende aanwezigheid op de markt.



Het hoofdkantoor van Frutas Minguet bevindt zich in Xilxes, in de provincie Castellón. Het bedrijf teelt en handelt in clementines en sinaasappelen die vooral bestemd zijn voor de export naar Canada, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Zwitserland. Op deze markten gebruiken ze de merken Minguet en Tout-Miel. 

Dit jaar zijn alle Sando-clementines officieel gecertificeerd als beschermd ras. "Elk etiket biedt informatie over het ras en de teler. Dit draagt bij aan de promotie van de Sando, maar voegt ook waarde en veiligheid toe aan internationale markten, waar het merendeel van dit fruit voor bestemd is", zegt Joan Caba, manager die de kwaliteit van de Sando controleert.



Artur Filipsu, algemeen directeur van Melba Export, in Sènia, Tarragona, vertelt hoe hij na dit ras uitgebreid te hebben getest, zijn teelt gaat uitbreiden. Hij brengt het ras op de markt met zijn merken Melba en Anna Maria.



"Vorig jaar hebben we de goede resultaten behaald bij de tests. Dit jaar zetten we dit ras vooral af via de supermarktketens Aldi in het Verenigd Koninkrijk en Tesco in Polen. We verkopen de Sando ook via andere supermarkten en groothandelsmarkten in Frankrijk, België en Oost-Europese landen zoals Roemenië, Polen, Hongarije of Litouwen. De afnemers die dit ras hebben geprobeerd, zijn erg enthousiast en willen de Sando blijven verkopen", zegt de exporteur.



Momenteel wordt het ras alleen in Spanje geteeld. Echter er zijn al contracten gesloten voor de teelt in onder meer Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Peru. "Er zijn telers uit verschillende landen die geïnteresseerd zijn in het ras. Zij hebben ons bezocht om de Sando te proeven en de teelteigenschappen ervan te leren kennen", zegt Miquel Matamoros, eigenaar van de rechten van de Sando en algemeen directeur van Alcanar Cítrics i Vivers. "Ook hebben we deze landen bezocht om de acclimatisatie van de Sando te controleren. De resultaten zijn veelbelovend".


Voor meer informatie:
Miquel Matamoros
Alcanar Verd Cítrics i Vivers
M: +34 649937915
alcanarverd@hotmail.com

Juan José Minguet
Frutas Minguet
M: +34 680456480
T: +34 964 58 30 72
juanjominguet@frutasminguet.com
frutasminguet.com
Publicatiedatum: