Gecultiveerde aardappelen stammen af van een wilde nachtschadesoort die zijn oorsprong heeft in het Andesgebergte in Peru. Sinds de aardappel 8.000 tot 10.000 jaar geleden werd gedomesticeerd, heeft het gewas zich over de hele wereld verspreid. Toen de aardappelen van de regio Peru verplaats werden naar zuidelijkere landen in Zuid-Amerika raakten ze gewend aan de langere zomerdagen in deze gebieden. Na hun verovering van Zuid-Amerika introduceerden de Spaanse conquistadores de aardappel ook op het Europese continent, waar de groente zich al snel tot een basisgewas ontwikkelde. Toen Europese ontdekkingsreizigers Noord-Amerika verkenden, brachten zijn de aardappel ook naar de nieuwe wereld.
De onderzoekers identificeerden 2.622 genen uit een grote genenpoel die een belangrijke tol speelde toen het gewas werd gedomesticeerd. Het bestuderen van het genen-spectrum, vanaf het wilde stadium tot de cultivering, kan volgens Buell een belangrijke bron zijn voor het nog onbenutte aanpassingspotentieel. "Veel van deze vroegere introgressies en kruisingen geven inzicht in de aanpassing aan verschillende klimaten, het afweren van pathogenen of het verbeteren van opbrengsten. Dit zijn belangrijke factoren die we beter proberen te begrijpen om het succes van onze toekomstige veredelingspogingen te verhogen," aldus Buell. "Wilde aardappelen planten zich bijvoorbeeld voort via bessen en zaden terwijl gecultiveerde aardappelen aseksueel zijn."
De onderzoekers geven ook bewijs van de genenselectie die verantwoordelijk is voor deze verandering. Ook geven zij een beeld van de rol van wilde variëteiten bij het vinden van manieren om ziekten te bestrijden. Daarnaast oniderzochten zij de potentiële genetische bronnen die het cicadiane ritme beheersen want ook planten hebben een biologische klok. Buell legt uit dat als de aardappelen werden verplaatst zij zich aan moesten passen aan langere dagen en meer zonuren. "We beginnen nu te begrijpen wat hierbij op genetisch niveau gebeurde en hoe de wilde nachtschadesoorten zich ontwikkelden tot lange dag tertaploïde aardappelen."
Het onderzoek is gepubliceerd in laatste uitgave van Proceedings of the national Academy of Sciences.