Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman op Uiendag in Dronten:

"Met deze uienexportcijfers volgend jaar 10% meer areaal nodig"

Tholen - Voor het komend uienseizoen verwacht Wim Waterman van Waterman Onions een grotere vraag vanuitopkomende markten. "In Brazilië is de importheffing op uien verhoogd. Alser ergens een deur dichtgaat, opent zich weer een ander. Dit zijn weer nieuweuitdagingen. Ik verwacht dat de vraag naar Nederlandse uien komende seizoen nogmeer zal groeien." Wim Waterman gaf op deze dag een presentatie over de ui van de toekomst en de toekomst van de ui. Het tweede onderwerp waar hij over sprak was over de teler van de toekomst en de toekomst van de teler.

Wim begon met een compliment voor de sector: "Het exportniveau van 2017 ligt 11% hoger dan 2016. Vorig jaar is er voor meer dan 617.591 ton uien geëxporteerd. Willen we deze groei doorzetten, dan is er volgend seizoen 10% meer areaal nodig. Er wordt wel eens gezegd dat we teveel sorteercapaciteit hebben in Nederland. Misschien is dat ook zo, maar als we dat niet hadden, waren deze exportcijfers ook niet mogelijk geweest. In 25 jaar zijn de cijfers verdubbeld."

Woensdag 10 januari organiseerdede Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland de Themadag Uien in de Meerpaalin Dronten. Er was een grote opkomst van ruim 400 uientelers, verwerkers,zaadveredelaars en handelaren. Op deze dag werden er verschillende presentatiesgegeven over actuele onderwerpen van het afgelopen teeltseizoen.


De toekomst van de ui en de ui van de toekomst
Doordat de wereldbevolking blijftgroeien, verwacht Waterman dat de uienexport zal blijven groeien. "Degroeiende wereldbevolking is goed voor de export. Vooral in Afrika en Aziëgroeit de uienconsumptie keihard. Als de export zal blijven stijgen, moet erook beter gezocht worden naar logistieke oplossingen. De beschikbaarheid vanReefer containers is een stuk beter geworden dan een aantal jaren geleden. Metdeze containers kunnen we eigenlijk iedere bestemming op de wereld bedienen.Ook moeten we kijken naar nieuwe toepassingen voor de ui. De markt vooruienringen blijft groeien, maar ook uiensnippers en uienpoeder worden meertoegepast." Volgens Wim is de ui van de toekomst huidvast, resistent tegen ziektes en plagen, kiemrustig, hoog rond en een single center. "Schil- en snijbedrijven eisen een hoog ronde ui, die zich beter laat snijden. Single center uien (1 kern) zijn van groot belang voor de steeds groter wordende uienringenmarkt. Dit wordt een industrie op zich."

De teler
Wim stelde de vraag: "Wiedoet er zelf een kiemproef?" Er gingen weinig handen de lucht in."Heel veel uien worden met liefde geteeld, alleen er worden er nog heelveel in de bewaring verknoeid. Kijk vooruit, kijk om je heen, kijk naar elkaaren ga in een studieclub. De marktomstandigheden en het ondernemersklimaatveranderen voortdurend. Bedrijven die zich aanpassen aan de omstandigheden zijnhet meest succesvol."


Wim Waterman en Mark Brantjes

Uitdagingen
Er zijn verschillende uitdagingenvoor de uienmarkt. De belangrijkste die Waterman noemt zijn deklimaatveranderingen. "Er komen steeds meer droogtes en overstromingenvoor. Woestijnen worden teeltgebieden en teeltgebieden worden woestijnen. Ditzal ook effect hebben op de uienteelt in Nederland." Verder heeft Wim hetover politieke spanningen en barrières: "Deze barrières hebben we bijRusland. Het is fijn om een kartrekker te hebben, zeker voor de prijsvorming,maar eigenlijk kunnen we wel zeggen: Zonder Rusland kunnen we het ook!"

Uiennotering
Voorzitter van de LNCN MarkBrantjes riep aan het begin van de dag iedereen al op om transacties door tegeven. Onlangs is er een gezamenlijke aardappelnotering 'PotatoNL'. Mark: "De LNCN wilt ook zo'n gezamenlijke uiennotering, alleen krijgenwe de collega-noteerders nog niet mee. Ook is de handel minder dynamisch danvroeger, omdat tegenwoordig een minder groot percentage vrij wordt verhandeld.Dat leidt ertoe dat er minder transacties worden gemeld. Ik hoop dat hetlukt om met de uiennotering de samenwerking in de aardappelnotering achterna tegaan."

Andere onderwerpen
Verder werden er op deze dagpresentaties gehouden over het uienkwaliteitsonderzoek Ui-reka door Chris deVisser en over Tripbestrijding in de Uien door Johan Bierma. Deze onderwerpenzijn morgen te lezen op Uiennieuws.nl.

Klik hier voor de fotoreportage