Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Derks, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

"Dure euro remt groei AGF-export nauwelijks af"

Voor exportbedrijven in de AGF-sector was 2017 een wisselvallig jaar. De uitvoer van komkommers nam bijvoorbeeld flink toe, terwijl de uitvoerwaarde van tomaten en aubergines juist afnam. De exportsector houdt in 2018 de wind in de rug van een groeiende economie, aldus Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

De Nederlandse exportsector heeft een recordjaar achter de rug. De totale waarde van alle uitgevoerde goederen en diensten is in 2017 met circa 5% gegroeid. Volgens voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau is de exportgroei van de AGF-sector net iets minder hoog, terwijl achter de toename soms grote verschillen schuil gaan. Dat zal ook in 2018 het geval zijn, maar over de brede linie zijn de exportvooruitzichten gunstig. Economen houden er rekening mee dat de wereldeconomie met circa 3% groeit. Dat tempo wordt niet gehaald in buurlanden, die de belangrijkste afzetmarkten vormen voor de AGF-sector. Het hoge consumentenvertrouwen in landen zoals Duitsland, België en Frankrijk wijst er wel op dat de vraag naar Nederlandse producten in de lift blijft zitten. Een belangrijke les uit 2017 voor bedrijven die zaken doen buiten de eurozone is dat ze zich vooral niet blind moeten staren op het groeitempo van een afzetmarkt. De Britse economie liet in 2017 een vrij karige groei zien. De uitvoer van tomaten (+5%) en paprika's (+8%) naar dat land name echter flink toe, met name door een lager aanbod vanuit Spanje.

De verrassing van 2017
Bedrijven in andere marktsegmenten die zaken doen in Groot-Brittannië, hadden vorig jaar last van het gedaalde pond. De Britse munt is het afgelopen jaar met 4% terug gevallen ten opzichte van de euro. Die daling was geen grote verrassing, aangezien aan het begin van 2017 al duidelijk was dat de aankomende Brexit voor veel onzekerheid ging zorgen. De stijging van de euro ten opzichte van de dollar was wél een verrassing. Twaalf maanden geleden stonden de opmars van euro sceptische partijen en de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten volop in de schijnwerpers. Inmiddels is de vrees voor politieke onrust in Europa naar de achtergrond verdwenen. De economie in de eurozone komt bovendien veel sterker op stoom dan werd verwacht. Op de valutamarkten kwamen deze verrassende wendingen tot uitdrukking in een stijging van de euro met maar liefst 11% ten opzichte van de dollar. Dat is een meevaller voor wie op vakantie wil gaan naar de Verenigde Staten. Voor bedrijven die zaken doen over de grens en betaald krijgen in dollars, levert deze valutabeweging echter een flinke strop op.

Woelig valutajaar
Ten opzichte van een jaar geleden zijn de afwijkingen in economisch groeitempo tussen de verschillende regio's geslonken en het politiek risico speelt een minder grote rol op financiële markten. Hierdoor tekent de richting van de verschillende valuta's zich minder scherp af dan een jaar geleden. Dat betekent niet dat 2018 een rustig jaar wordt op valutamarkten. Er spelen heel veel zaken die ertoe kunnen leiden dat plotseling de vlam in de pan slaat. Met het oog op de Italiaanse verkiezingen van komend voorjaar, de grillige Brexit-onderhandelingen, de trage coalitievorming in Duitsland en de is het veel te vroeg om het politiek risico al uit te vlakken. Een andere onvoorspelbare factor is de koers die Jerome Powell kiest als hij in februari Janet Yellen opvolgt als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Met het oog op de vrij hoge mate van onzekerheid kan het geen kwaad om de valutarisico's aan de start van het nieuwe jaar nog eens goed in kaart te brengen en waar nodig in te perken via termijncontracten, -opties of flexibele forwards. Een flexibele forward geeft u meer flexibiliteit dan een termijncontract. Bij een termijncontract ligt de wisselkoers, de datum en het bedrag vast. Een flexibele forward geeft u een gegarandeerde koers gedurende een periode en dus niet voor één specifieke datum. U kunt zelf bepalen wanneer u welk bedrag wilt wisselen tegen de vastgelegde wisselkoers.



Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl
Publicatiedatum: