Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

d’Arta voorziet blijvende groei diepvriesgroenten

Als je in Europa diepvriesgroenten eet, is de kans groot dat die in West-Vlaanderen zijn ingevroren: ruim 30% van de hele Europese productie vindt plaats in een kring rondom Roeselare. Daar zijn zeven bedrijven gehuisvest die groenten en fruit invriezen. De jongste is d'Arta gevestigd in het centrum van Vlaanderen. Het bedrijf verwacht een blijvende afzetgroei in de komende jaren, zo meldt het Bejo Wortelmagazine.



Eerst even terug in de tijd. Eind jaren zestig nam de consumptie van diepvriesgroenten een enorme vlucht. Pionierende groentenhandelaars en tuinders in de westelijke streek van België haakten daar op in en startten nieuwe activiteiten in het invriezen van groenten. De grond was vruchtbaar, er was volop product voorhanden en er waren goede logistieke verbindingen met de rest van Europa. d'Arta werd in 1988 opgericht door Johan Talpe en Jean-Pierre De Backere, die al heel wat jaren in deze sector meeliepen. Sinds 1988 groeit het bedrijf. In België werken er op dit moment zo'n 350 mensen. In Portugal, waar het bedrijf sinds 1997 een tweede vestiging heeft (Dardico), nog eens zo'n 220 mensen. En in 2018 opent in Noord-Engeland de derde vestiging, Yorkshire Greens, dat zich specialiseert in erwten voor de Engelse markt. "Wij vinden het belangrijk dat we zo veel mogelijk met lokaal geteeld product werken", vertelt Steve De Backere, een van de vier directieleden van de tweede generatie. "Dat is efficiënter. De traceability is bovendien beter te organiseren. Bijkomend voordeel is dat je een krachtige regio creëert, waarin je elkaar aanvult en sterker maakt. We trekken samen op met alle toeleveranciers en groeien ook samen." 

Inspelen op verdere groei 
Ook voor 2018 voorziet het bedrijf groei. Om die groei te ondersteunen, werd het afgelopen jaar onder meer een nieuwe voorraadbewaarplaats voor de peen op de site in Ardooie ingepland om de wortelen op tijd te oogsten onder goede omstandigheden. Hier kan in zes cellen 8.000 ton peen worden bewaard met behulp van een roostervloer en mechanische koeling. Voordat de wortelen tot 6 meter hoog worden opgeslagen, worden ze op het veld ontkopt, geoogst met rooiers met axiaalrollen en op het landbouwbedrijf ontaard. Wat betreft waarde toevoegen blijft d'Arta zich uitdagen en ontwikkelen, zowel in technologie als smaak en food design. "Wij willen waarde toevoegen, zowel aan onze klanten als aan de samenleving", vertelt Steve De Backere. "Hoe? Met nieuwe producten en ook in hoe die producten worden aangeboden. Wij hebben bijvoorbeeld een shelf ready packaging ontwikkeld: een doos met daarin diepgevroren zakjes groenten. Je verwijdert een zijde van de doos en het product is meteen zichtbaar voor de klant. Dat maakt de handling op de winkelvloer een stuk sneller."

'Eten met je ogen' 
Het geanimeerde gesprek komt uiteraard uit op de wortel, na de erwt het tweede grootste product voor d'Arta en goed voor 30.000 ton afgewerkt product. "Alle wortelen krijgen we via de handel, met uitzondering van de grote Flakkee wortelen", vertelt Edward Deprez, een van de twee agronomen bij d'Arta. "Die grote wortelen hebben we voornamelijk in samenwerking met telersvereniging Ingro op contract. Het productiegebied van de wortelen is voornamelijk België, maar ook in Frankrijk en Nederland wordt voor ons geteeld." De belangrijkste ontwikkeling de laatste jaren in de peen zit in de schijven en dan niet alleen op smaak, maar zeker ook op uiterlijk. 'Je eet ook met je ogen', zeggen ze bij d'Arta. "Voor de schijven hebben we zo'n tien verschillende snijwijzen. Elk gerecht en elk menu vraagt een eigen uiterlijk. Belangrijk is dat het lijkt alsof de peen met de hand is gesneden. Dat versterkt bij de gemiddelde consument de gedachte dat het gezond is." Is diepvries gezond? "Er zijn heel veel studies verricht naar wat nu gezonder is: vers, conserven of diepvries. Uit die onderzoeken komen diepgevroren groenten altijd goed uit de bus. Dat komt omdat alle diepgevroren groenten een thermische behandeling hebben ondergaan. Het is een feit dat het lichaam de vitaminen uit groenten beter opneemt na zo'n behandeling. En bij het klaarmaken van de groenten, eet je groenten in een stadium dat ze eigenlijk pas een paar uur van het land af zijn." Volgens Deprez vinden consumenten het ook fijn dat diepgevroren wortelen geen afval geven.

Steeds meer hybride rassen 
Ziet Deprez nog andere ontwikkelingen voor de peen? "In navolging van de wortelschijfjes zien we ook in de grote wortelen een verschuiving naar de hybride rassen. Daar haal je tegenwoordig een prachtige opbrengst mee met behoud van een intense inwendige kleur en een hoog drogestofgehalte. Het ras Komarno is een vaste waarde geworden in dit segment. Verder is er de wens naar meer smaak in de Amsterdamse Bak types. Met de traditionele zaadvaste rassen zijn hierin weinig mogelijkheden. Wil dit segment zijn belang behouden, dan moet naar ons idee vanuit de veredeling worden ingezet op hybridisatie."

Bron: Bejo Wortelmagazine

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl
Publicatiedatum: