Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Door verliezen in Peru en droogte in Zuid-Afrika is er sprake van enige krapte op de druivenmarkt. Hoewel in bijvoorbeeld Namibië en het noorden van Zuid-Afrika goede oogsten worden geraamd, is dit onvoldoende om de verliezen te compenseren. Het gevolg is zichtbaar in de hogere prijzen die bijvoorbeeld Duitse importeurs melden. Ook in Spanje liggen de prijzen hoog, maar dat heeft vooral te maken met de Nieuwjaarstraditie in het land waarin druiven de hoofdrol spelen.

China verwacht grotere oogst
De productie stijgt met 400.000 ton en komt uit op 11,2 miljoen ton voor het seizoen 2017/2018 (mei-juni). In totaal telt het areaal 800.000 hectare volgens cijfers van USDA, dat blijft voor het derde jaar op rij stabiel. Daarmee is een einde gekomen aan de periode van snelle groei. De afgelopen 16 jaar is het areaal met 500.000 hectare gestegen. Ondanks de grotere productie valt de export lager uit op 225.000 ton. Door een beter management is de kwaliteit van het fruit en daarmee ook de prijs gestegen. In de prijsgevoelige markten in Azië neemt daardoor de vraag af. De import houdt naar verwachting de opwaartse trend vast aangezien de vraag naar druiven buiten het Chinees seizoen stijgt. Daarmee neemt de vraag naar import van het zuidelijk halfrond toe. Het land voert naar verwachting 250.000 ton in uit onder andere de VS, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, India, Mexico, Chili en Peru. China is een belangrijke exportmarkt geworden voor de Amerikaanse druiven. Dit jaar is ook het exportprotocol voor Australië in werking gezet. Het land is goed voor 40% van de Chinese export. Ook voor Indiase druiven is het een belangrijke markt.



Californische telers vangen tekort Peru op
hoewel de handelaren met vertrouwen uitkeken naar de overgang van het binnenlands seizoen naar het importseizoen, rezen er toch zorgen. Het kleinere volume vroege druiven en de latere start van Chili zouden een goed einde voor de Californische druiven opleveren. Maar volgens de cijfers van USDA lag er eind november nog veel witte pitloze druiven in opslag. Ook voor de rode druiven lag er meer in opslag. Voor de toekomst willen de telers in Californië het seizoen oprekken tot na de kerstdagen en wordt het een uitzondering als ze dat niet halen, aldus een handelaar. Dit seizoen kwam dat goed uit en kon het grotere Californische volume de tekorten in Peru opvangen.

Zuid-Afrika: zuiden heeft last van droogte
Droogte speelt de telers parten. Deze maand is het land vol in seizoen. De verwachtingen voor het noorden van het land zijn positief. In de regio's Orange River en tegen de grens met Namibië worden goede oogsten verwacht. In het zuiden is het beeld anders en rekent men op verliezen door de droogte. Sommige telers kiezen er voor om alleen de kwalitatief hoogwaardige druiven te irrigeren, anderen dunnen de oogst. Volgens de verwachtingen valt de oogst in de Westkaap 14% lager uit op 287.000 ton. De problemen met de droogte zullen ook in het volgende seizoen terug te zien zijn. In Orange River wordt een normale oogst van 344.000 ton verwacht.

Namibië positief over seizoen
In Namibië is het druivenseizoen uitstekend van start gegaan en dat is goed nieuws voor telers die hun seizoen vorig jaar vroegtijdig moesten beëindigen. De temperaturen liepen op tot wel 40 graden maar eerder was het weer ideaal voor de druiven met temperaturen rond de 30 graden overdag en koele nachten, hetgeen de kleuring van het fruit ten goede is gekomen. De oogst begon wel met een kleine vertraging, maar de verwachtingen blijven positief.

Hoewel Namibische druiven nog altijd voornamelijk voor Europa en het Verenigd Koninkrijk bestemd zijn, worden er ook steeds grotere volumes naar Maleisië en Vietnam geëxporteerd. Door de krapte op de wereldmarkt hopen de exporteurs op een winstgevend seizoen.

Peru rekent op kleinere volumes
Het Zuid-Amerikaanse land calculeert voor het noorden van het land een verlies in export van 30% in. In het zuiden van het land staat de raming 10% in de plus. Die informatie is verzameld door de brancheorganisatie die te raden ging bij een aantal grote spelers in de Peruaanse druiven. Vooral voor de Red Globe uit het noorden wordt een groot verlies gemeld van 38%. De start van het seizoen in zowel het noorden als het zuiden was met ongeveer twee weken vertraagd door de impact van het koude weer.

Chili: 'oude' rassen bedreigd door veranderingen in VS
De productie blijft stabiel op 920.000 ton. Ondanks de grote hoeveelheid regen en het voldoende aantal koude uren is de opbrengst normaal. De export loopt parallel aan de productie. Wel zijn er de afgelopen jaren verschuivingen gezien doordat in de belangrijkste exportmarkt, de VS, geïnvesteerd werd in nieuwe rassen met een betere houdbaarheid, waardoor de ruimte voor de Chileense druiven kleiner werd. Volgens een handelaar lopen de telers in het die nog 'oude' rassen als Thomson (sultanina), Superior, Perlette, vooral de Flame een "groot risico", omdat de Amerikaanse markt naar andere rassen beweegt.

Argentinië: telers keren versmarkt rug toe
Door de moeilijke economische situatie in het land verliezen exporteurs hun positie op de wereldmarkt en wordt investeren in de teelt lastig. De dalende trend die de laatste jaren is ingezet zet door, ook doordat steeds meer telers besluiten de druiven niet op de versmarkt te brengen, maar te verwerken tot rozijnen of wijn. De druivenoogst wordt geraamd op een stijging van bijna 13 procent, waarmee het volume uitkomt op 45.000 ton. Een jaar eerder stond dat volume nog op 40.000 ton. De regen heeft wel gevolgen voor de kwaliteit, maar niet voor het volume. De cijfers zijn gedaald ten opzichte van het historische volume van 100.000 ton.

Steeds grotere delen van het areaal worden ingezet voor de productie van rozijnen. Vooral de Flame Seedless wordt hiervoor ingezet. Andere activiteiten zijn wijnbouw en druivensapproductie waarmee de telers proberen om geld te verdienen. Deze omschakeling was vooral te zien in 2016 toen de telers na de aanplant van de tafeldruiven ontdekten dat het lucratiever was om de druiven te oogsten als rozijnen of te verwerken tot wijn of sap. Deze trens zette zich in 2017 voort. Volgens schattingen telt de provincie San Juan 3.000 hectare Flame Seedless druiven waarvan meer dan 95 procent verwerkt wordt tot rozijnen. Dat is een schril contrast met het historische gebruik als tafeldruif.

Brazilië zet in op nieuwe rassen
Eind september begin oktober is de oogst begonnen. Door een koudeperiode en regen net voor de oogst begon zijn er hier en daar wat kwaliteitsproblemen geweest. Die dreiging van regen bleef aanhouden, maar in algemene termen wordt de kwaliteit als 'goed' bestempeld.
Europa is nog altijd de belangrijkste markt, vertelt een teler die tevens investeert in nieuwe rassen. De grootste afnemers zijn Duitsland, Scandinavië, Nederland en België. Daarnaast is er export naar het Verre- en Midden-Oosten, de VS, Canada en dichter bij Argentinië en de binnenlandse markt.

Rusland: meer import
De Russische import ziet een opleving en valt 50% hoger uit op 325.000 ton. Rusland liet begin dit jaar de boycot van Turks product los, waardoor deze traditioneel de grootste druivenleverancier aan Rusland haar positie op de markt weer kan innemen.

Turkije raamt verlies
De oogst komt uit op 2,1 miljoen ton, een daling van 230.000 ton, door vorst- en hagelschade in de Aegean regio. Dat meldt USDA in een rapport. Ondanks dit kleinere volume trekt de export aan tot 220.000 ton doordat de grens met Rusland weer open is.

Spanje maakt zich op voor Nieuwjaarstraditie
Het Spaans druivenseizoen is over, behalve voor de witte Aledo druiven. Dat is de traditionele Nieuwjaarsdruif in Spanje. De laatste week van december stijgt de vraag naar deze druiven sterk door de traditie om af te tellen tot de jaarwisseling door 12 druiven te eten.

Het weer heeft dit jaar de oogst niet beïnvloedt, zoals vorig jaar. Het areaal voor deze druiven staat de laatste jaren wel onder druk. Enerzijds voeren supermarkten de druk op de prijzen op, want deze druiven hebben hogere productiekosten. De druiven worden bijvoorbeeld in zakken geteeld om ze te beschermen tegen het onstabiele herfstweer. Aan de andere kant stijgt de consumptie van pitloze druiven, waardoor het voor telers lastiger wordt om de druiven tegen een redelijke prijs te verkopen. Als gevolg daarvan wordt er niet meer aangeplant van deze variëteit en concentreert de teelt zich op de pitloze rassen.

Een handelaar vertelt dat hij al meer pitloze rassen verkoopt voor de traditionele Nieuwjaar verpakking dan dat hij druiven met pit verkoopt. Het grootste deel van de import is afkomstig uit Brazilië, Peru en Zuid-Afrika. De prijzen liggen op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

Italië: hittegolf positief en negatief
De markt beweegt zich naar de pitloze rassen. Daarmee volgt Italië de trend die wereldwijd al zichtbaar was. In het algemeen zien telers wel dat het seizoen meer overlapt met dat van de Noord-Afrikaanse landen in mei en juni en met de Zuid-Amerikaanse landen in november. Het zijn de Noord-Europese markten die dicteren welke rassen er geteeld moeten worden om concurrerend te blijven, vertelt een handelaar.

Het zomerseizoen voor de Victoria druiven werd verstikt door de hittegolf. In november sloot het Italiaanse seizoen af in Canicatti, Sicilië. Daar profiteerden telers van de hittegolf die betere kwaliteit opleverde. Al kleurde het fruit ook donkerder, wat door consumenten vaak uitgelegd wordt als overrijp. Volgens de Italiaanse telers is niets minder waar en zijn de druiven dan juist lekker.

In Apulië begon het seizoen halverwege juli met de Cardinal en Victoria druiven. Daarna volgde Palieri en Italia uit folietunnels. De consumptie bleef goed tot begin oktober. Oost-Europese landen vormen een goede markt voor de druiven. Jaarlijks stijgt de export, vooral naar Tsjechië. Andere exportlanden zijn Frankrijk, Nederland, Litouwen en Polen.

Duitsland: hogere prijzen door beperkte beschikbaarheid
De handelaren spreken over de gehele linie over een tevredenstellende markt. Er wordt volop reclame gemaakt binnen de retailsector en de markt is relatief stabiel. Wel wordt er gesproken over een beperkte beschikbaarheid van druiven, waardoor de prijzen duidelijk hoger zijn dan vorige jaren rond deze tijd. De ladingen uit Zuid-Afrika zijn momenteel 10-15 procent kleiner dan normaal. Omdat de oogsten in Peru nog slechter waren (-50%) doen ook retailers uit bijvoorbeeld het Verre Oosten een beroep op de Zuid-Afrikaanse producten.

Vanaf komende week liggen de prijzen voor 4,5 kg. witte druiven 12,5-13,5 tegenover 13,5-15,00 voor kernloze rode druiven. De kleinverpakkingen zijn voor beide soorten gelijk en ligt bij 15-16,50 voor 4,5 kg. De kleinverpakkingen bij Red Globe liggen wel duidelijk hoger: 19,50-21 Euro per 4,5 Kg. De komende weken komt de grote golf uit Zuid-Afrika op gang. Hierdoor zal de prijs iets naar beneden gaan, hoewel retailers volgens de handelaren niet moeten rekenen op grote prijsreducties zoals die in de laatste jaren aan de orde waren.

België: zeer aanvaardbare druivenprijzen
Volgens een Belgische handelaar is de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse druif momenteel goed. De volumes van de druiven zullen volgens hem langzaam aan toenemen, al is dat volgens de handelaar normaal voor de tijd van het jaar. Het prijsniveau van de losse druiven ligt momenteel rond de 14 euro, wat volgens hem zeer aanvaardbaar is. Toch verwacht de Belgische handelaar dat de prijzen van de druiven nog wat zullen zakken, omdat de aanvoer toeneemt. Daarnaast is de vraag naar pitloze druiven beter, dan de variant met pit. De Sugar One is volgens de druivenimporteur de populairste druivenvariëteit in België.

Nederland: Moeilijke druivenweek door vertraagde aankomsten
Door vertraagde leveringen is het een hele moeilijke week op de druivenmarkt. Ook vandaag komen er nog aankomsten uit Namibië en Zuid-Afrika binnen. Er zijn geen grote voorraden, dus de kwaliteit van de druiven is goed en vers, aldus een Hollandse importeur.

Australië positief over seizoen
De regen die voor verschillende sectoren problemen opleverde, werd verwelkomd door de druiventelers. De 40 tot 50 millimeter regen was een goede verfrissing voor de ranken. De oogst is nog maar net begonnen en tot nu toe zijn de resultaten goed. Ook voor de rest van het seizoen is de stemming positief. Telers verachten een goed volume en een goede kwaliteit. De export zal naar verwachting een nieuw record zetten. Vorig seizoen (2016/2017) werd 106.841 ton druiven geëxporteerd tegen een waarde van 373 miljoen dollar. De exporteurs werken aan toegang tot de Chinese markt.