Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruithandelaar onzeker over beschikbaarheid

"„Bij sommige appelrassen moeten we vermoedelijk in april/mei ophouden"

De meerderheid van de appeltelers zal het jaar 2017 vooral als catastrofaal in herinnering behouden. In sommige Duitse teeltgebieden viel de oogst meer dan 50 procent kleiner uit dan in de voorgaande jaren. Vanwege het schaarse productaanbod gaan de prijzen over het algemeen in de richting van 1 euro per kg. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van de gemiddelde prijs van afgelopen jaar. De vraag is nu niet hoe lang de beschikbare hoeveelheid nog voldoende is, maar of de klanten wel over willen stappen op appelen van overzee.

Een rondvraag onder appelhandelaren bevestigt het beeld van productschaarste. Vooral bij Jonagold c.q. Jonagored is het aanbod erg beperkt. Dat merkt ook Heino Umlandt, directeur van de gelijknamige fruitgroothandel in Freiburg (Niedersachsen). "Bij Jonagold en Jonagored is het duidelijk slechter dan bij de andere rassen en hebben we circa 45-50 procent van de gebruikelijke oogst ter beschikking. Voor Elstar schommelt het productaanbod daarentegen rond de 80 procent. Bij sommige rassen zoals Gala en Elstar moeten we misschien in april/mei stoppen.'' Bij Jonagold en Jonagored is er een extra probleem, namelijk grote appelen met een diameter van meer dan 90 millimeter. Vanwege de schaarste worden zelfs ook deze 'reuzenappelen' relatief succesvol op de markt geplaatst.

De meerderheid van de handelaren bevestigt dat de huidige prijzen uniek en extreem zijn. Heino: "Ik denk dat de prijssituatie die we nu hebben één van de duurste is die ik ooit heb meegemaakt. Dat vind ik wel bijzonder.'' Ondanks deze buitengewone prijsverhoudingen koopt de consument de Duitse appelen. Rond kerst zijn bijvoorbeeld de Boskoop-appelen zeer gewild, aangezien die erg goed als braadappelen in de keuken te gebruiken zijn. Enkele handelaren hebben echter al appelen vanuit overzee in het vizier. Heino: "Dat treft ons minder, hoewel onze producten dan natuurlijk duurder zijn dan de producten van overzee. Daar komt nog bij dat de importappelen vers geoogst zijn. Dat trekt natuurlijk. We zullen zien in welke omvang dat zal gebeuren.''

Appelspecialist
Umlandt Obstgroßhandel bestaat sinds 1979 en behoort tot de grootste appeldistributeurs in de regio Niederelbe. Appelen zijn al sinds jaren het hoofdproduct van het familiebedrijf, hoewel het assortiment inmiddels ook peren, zachtfruit en steenfruit omvat. Om het Duitse aanbod aan te vullen, neemt de firma ook producten uit Polen, Nederland en België af.

Verdere informatie:
Umlandt Obstgrosshandel GmbH
Inh. Gerhard Umlandt & Heino Umlandt
Schöneworth 1, 21729 Freiburg/Elbe

Publicatiedatum: