Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
naar voorbeeld fruitvlieg

Zika-virus bestrijden met steriele-insecten-techniek

Na met veel succes de verwoestende fruitvlieg te hebben bestreden, gaat Argentinië nu ook de strijd aan tegen muggen die het Zika-virus, dengue en chikungunya overbrengen. Het land is van plan om hierbij opnieuw gebruik te maken van SIT, ofwel steriele-insecten-techniek, waarbij insecten worden gesteriliseerd door middel van bestraling.

Volgens Merco Press heeft Argentinië een ruime ervaring met de toepassing van SIT. Sinds de Mediterrane fruitvlieg begin twintigste eeuw haar intrede in het land maakte, werd de fruithandel met landen die geen last van deze plaag hadden aan banden gelegd. Dit heeft tot miljoenenverliezen geleid vanwege quarantainebeperkingen en de hoge kosten van de vereiste behandelingen voor de fruitexport. 

Dankzij een uitroeiingsprogramma dat onder meer de steriele-insecten-techniek omvatte, werd Patagonië in 2005 vrij verklaard van fruitvliegen en dit heeft de lokale fruitsector, die vooral hardfruit teelt en jaarlijks €589 miljoen genereert, miljoenen euro's opgeleverd. 

SIT heeft ook de westelijke regio Mendoza, beroemd vanwege de perziken- en pruimenteelt, geholpen om de fruitvliegenpopulatie in 2009 laag te houden. 

"Idealiter willen we twee grote zones creëren die vrij zijn van Mediterrane fruitvliegen," legt Gustavo Taret uit, ingenieur van het Institute of Health and Agricultural Quality in Mendoza. "Eén in het noorden en één in het zuiden met de bedoeling om de vliegenpopulatie in alle getroffen gebieden geleidelijk onder controle te krijgen totdat beide zones uiteindelijk aaneengroeien."

Na deze successen onderzoekt Argentinië ook de mogelijkheid om SIT toe te passen voor het bestrijden van muggen die het Zika overbrengen. Het onderzoek hiernaar verkeert echter nog in het beginstadium. 
Publicatiedatum: