Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
frustraties en hoge prijzen

Geen Egyptische aardbeien geleverd

Doordat een cargo-vliegtuig wegens technische problemen aan de grond moest blijven, is de aanvoer van Egyptische aardbeien naar Nederland vertraagd. Volgens belangenorganisatie HEIA vallen de problemen wel mee, maar Egyptische exporteurs zijn woest. Zij geven aan dat ze gedwongen worden hun product van het vliegveld op te halen en het in een minder interessante markt af moeten zetten. 


"Er zijn wat problemen geweest wegens kou in Europa, waardoor een aantal vliegvelden gesloten zijn", erkent Mohammed El Agamy van de HEIA (Egyptian Horticultural Export Improvement Association). "We beschikten niet over duidelijke informatie over het vertrek van de freighters, we hoorden alleen zeer kort van tevoren welke vliegvelden wel beschikbaar waren." 

Het vliegtuig dat wegens technische problemen aan de grond moest blijven is echter voor de exporteurs het grootste probleem. Hiermee had 65 a 70 ton vervoerd kunnen worden. "Er was al een vertraging wegens het ontbreken van het benodigde materiaal", aldus Mohammed. "We werken er hard aan om het vliegtuig de volgende dag te laten vertrekken." Dat exporteurs hun lading hebben weggehaald, is volgens hem niet waar. "Dat kan alleen als een bedrijf hiervoor toestemming vraagt aan de douane en dat is niet gebeurd." De partijen die op de lokale markt terecht kwamen, waren volgens hem nooit bedoeld voor de cargo-export. "Een vertraging in de export levert een achterstand op. Als er bij ons in het systeem nog aardbeien wachten op transport, accepteren we geen nieuw product. Dus de nieuwe volumes van bedrijven naar ons zouden door de bedrijven zelf omgeleid moeten worden. Die kunnen op de lokale markt terecht komen zonder dat wij daar vanaf weten." 


Mohammed ziet de problemen waar exporteurs momenteel mee kampen en sympathiseert met ze. "Tussen 1 en 24 december is het hier topseizoen, met flinke concurrentie en veel druk op het transport. Dat is natuurlijk omdat je ook veel winst kunt maken. Momenteel vragen vooral VS en China meer dan vorige jaren." 

Terwijl HEIA hun best doet om in te lopen op de achterstand, stipt Mohamed aan dat sommige problemen niet binnen hun bereik liggen. "We kunnen er niets aan doen als Europese vliegvelden sluiten door de sneeuw of andere weersomstandigheden. Dan kunnen we alleen maar duimen dat de rest openblijft." 

Voor meer informatie:
Mohammed el Agamy
Horticultural Export Improvement Association (HEIA)
Tel : +20 2 38 37 11 22
Fax: +20 2 38 37 11 33 / 44
www.heiaegypt.org




Publicatiedatum: