Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vicente Ramos van Albenfruit: ''Vroeger bepaalden Rotterdam en Rungis de citrusprijzen in Europa"

"Mogelijkheden voor Spaanse perssinaasappelen door verliezen in Brazilië en Florida"



Dit jaar is er in Valencia sprake van minder citrus per hectare en een grotere hoeveelheid grote maten. ''Desondanks worden de hoge kosten niet gecompenseerd door hogere prijzen op de markt'', zo vertelt Vicente Ramos, operationeel directeur van Albenfruit.



''Dit jaar zijn de weersomstandigheden in ons voordeel. Immers, vorig jaar rond deze tijd hebben we grote verliezen geleden als gevolg van neerslag, die rot en aandoeningen aan de schil hebben veroorzaakt.''



''De rijping wordt versneld door de lage nachtelijke temperaturen. Hierdoor kunnen bepaalde telers, die de citrus later oogsten om ze tegen hogere prijzen te kunnen verkopen, door de sterke afname van de opbrengst in de problemen komen. Door zo'n snelle rijping en minder citrus per hectare, verwachten we klaar te zijn voordat het seizoen afloopt.''





Albenfruit beschikt over twee verpakkingsfabrieken van in totaal 35.000 m2. De ene is tien jaar oud en de andere is nog geen jaar geleden geopend. Het hoofdkantoor bevindt zich in Algemesí, Valencia, en het bedrijf verhandelt ongeveer 80 miljoen kilo sinaasappelen en mandarijnen per jaar. 


Albenfruit biedt ook clementines met blad, die vooral naar de Franse, Duitse, Zwitserse en Italiaanse markt gaan. De export daarvan begint in januari, wanneer de Italiaanse teelt begint af te nemen.



Vicente Ramos is pas sinds kort werkzaam voor Albenfruit, maar hij is al 33 jaar actief in de sector. ''De citruswereld is heel erg veranderd sinds de tijd dat ik in de sector begon. Vroeger bepaalden de veiling van Rotterdam en de groothandel in Rungis de verkoopprijzen van de citrus in Europa. Tegenwoordig wordt een groot percentage van de markt bepaald door de grote spreiding en blijven er maar een paar kleine handelaars over. Toch blijven de goede merken opvallen met hun prijzen. Er is steeds meer kwaliteit op de markt en het is moeilijk te concurreren met nieuwe fruitsoorten in de schappen in de supermarkten, zoals de subtropische vruchten of het kakifruit. De merken van de Valenciaanse firma zijn Alben en Zar. 



90% van de citrus van Albenfruit is bestemd voor de export, vooral naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Italië, België, Frankrijk en Oost-Europa. Ongeveer 25% van de citrus van dit bedrijf komt uit eigen teelt; de rest is afkomstig van telers uit Valencia, Castellón, Andalucía en Tarragona. 



''De sector verandert steeds sneller van rassen''
Volgens Ramos is het beste mandarijnenras de Orri, hoeveel het wel afhankelijk is van waar deze geteeld wordt. ''De Clemenule is het beste vrije ras die we in Valencia kunnen bieden, omdat deze soort hier is ontstaan en een perfect evenwicht is tussen zoet en zuur. Telers planten recentelijk steeds vaker late en beschermde rassen. Er is een revolutie gaande op dit terrein als gevolg van onderzoek. De sector verandert steeds sneller van meest geteelde rassen.


Enkele Duitse supermarkten zetten het specifieke clementineras op het etiket.



Waarom is het zo moeilijk om biologische citrus te telen?
Op dit moment is de teelt van biologische citrus niet succesvol, aldus Vicente Ramos. ''Op het Valenciaanse platteland zijn er veel kleine telers, waardoor het niet te voorkomen is dat de chemische behandelingen van andere telers ook de grond van deze telers aantast. Om deze reden zijn er niet veel biologische telers in Valencia. Dit is wel het geval in Andalusië waar er veel meer grote telers zijn, die veel meer controle kunnen hebben over de teeltgrond.''



Perssinaasappelen biedt mogelijkheden
De sinaasappel wordt steeds meer als sap geconsumeerd en makkelijk te schillen mandarijnen zijn steeds meer aanwezig op de markt. De Spaanse citrussector moet gebruikmaken van de afname van de teelt in Brazilië en Florida die als gevolg van de ziekte 'citrus greening' veel verliezen hebben geleden. Ook Spaanse telers beginnen zich zorgen te maken, omdat er ook een aantal gevallen van deze citrusziekte in Portugal zijn aangetroffen. Dit moet streng gecontroleerd worden om een ramp te voorkomen. 




Voor meer informatie:
Vicente Ramos
Albenfruits
Ferrers, 16 - Pol. Ind. Cotes B
46680 Algemesí
Valencia · Spain
T: (+34) 962 481 263
vlramos@albenfruit.es
albenfruit.es





Publicatiedatum: