Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische boycotten positief voor Egyptische sinaasappelen

Egyptische sinaasappelsector profiteert van lage koers Egyptisch pond

Tholen – Egyptisch citrus is de laatste jaren met een opmars bezig. Dankzij de waarde daling van het Egyptische pond zagen de exporteurs de prijs van het citrus aantrekkelijker worden op de wereldmarkt. Daarnaast stijgt het areaal en komen er meer plantages in productie, waardoor het beschikbare volume toeneemt. Tot slot is Egypte degene die aan het langste eind trok en sterk profiteert van de twee boycotten die Rusland afkondigde in respectievelijk 2014 en 2016. Dat blijkt uit een rapport van USDA.

In de wereldranglijst van grootste sinaasappelproducenten neemt Egypte een zesde plaats in. Van de Egyptische productie wordt 46 procent op de binnenlandse markt gebracht, 51 procent is bestemd voor export en een resterende drie procent wordt verwerkt. Brazilië, koploper in de wereldproductie, levert 72 procent aan de industrie.



Groeiende vraag stimuleert uitbreiding
Het geplant areaal stijgt met vijf procent naar 154.200 hectare in de ramingen van FAS Cairo in het jaar 2017/2018. Een jaar eerder stond de teller op 146.950 hectare. Van die 154.200 hectare sinaasappelen wordt er op 142.100 hectare geoogst. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van vorig jaar, toen 136.475 hectare geoogst werd. Daardoor stijgt ook de productie. Voor volgend jaar wordt een productie geraamd van 3,18 miljoen ton een stijging van zes procent ten opzichte van de productie een jaar eerder. De stijging is te danken aan de gunstige weersomstandigheden dit jaar en het stabiele weer houdt in de verwachtingen aan tot volgend jaar. Een bijkomende positieve factor is de toenemende vraag naar sinaasappelen, zowel in Egypte als daarbuiten, wat de productie stuwt.

Door de groeiende vraag naar de sinaasappelen worden de telers gestimuleerd om het areaal uit te breiden. Dat is duidelijk te zien in de areaalcijfers. In 2006/2007 telde Egypte nog 104.383 hectare sinaasappelen. Voor het jaar 2016/2017 stond de teller op 146.950 hectare. Een toename van 42.567 hectare, of 41 procent. Onder invloed van dezelfde factoren is te verklaren dat de citrustelers een voorkeur hebben voor de sinaasappelteelt. Dankzij de goed ontwikkelde supply chain in het land kunnen kleinere telers hun product afzetten via grotere telers of exporteurs. Op die manier profiteren ook de kleine telers mee van de groeiende vraag wereldwijd.

Mediterrane fruitvlieg
Het grootste deel van de telers is te vinden in regio's Qalyoubia, Beheira, Sharqiya, Ismailia en Menufia. Logischerwijs is de teelt te vinden op de oevers van de Nijl. De citrusteelt is afhankelijk van irrigatie. De Nijl, de vruchtbare oevers en het grote aantal zonuren vormen een positieve combinatie voor de citrusteelt. Daarnaast profiteren de telers van lage loonkosten en een relatieve nabijheid tot de grootste exportmarkten.

De grootste bedreiging voor de teelt komt van de Mediterrane fruitvlieg, die zoel de productie als de export negatief beïnvloed. Hoewel de export stijgt komen uit verschillende landen, vooral Rusland en Oekraïne, berichten over besmettingen met deze fruitvlieg binnen. De Egyptische regering spant zich in om de kwaliteit van de groenten en fruit uit het land omhoog te krijgen. Daarom is onder andere een nieuw voedselveiligheidssysteem opgetuigd waarin de maat en kwaliteit van de sinaasappelen voor export geregistreerd worden.

Meer vraag naar sinaasappelen
Van elke tien sinaasappelen die geoogst worden zijn er zes Navels. Andere rassen die geteeld worden zijn de Baladi, Khalily en Sukkari, die vooral voor de binnenlandse bestemd zijn. Een bekende voor de export is de Valencia. De oogstperiode duurt doorgaans vier tot vijf maanden. In totaal is er bijna jaarrond aanbod van Egyptische sinaasappelen, enige uitzondering zijn de hete zomermaanden augustus en september. Het exportseizoen begint halverwege november en dankzij koelopslag loopt het seizoen door tot eind augustus.

De vraag naar de Egyptische sinaasappelen is fors gestegen, zowel nationaal als internationaal. De lokale prijzen zijn winstgevender dan prijzen voor andere fruitsoorten die in het Noord-Afrikaanse land geteeld worden. Volgens de ramingen zal de binnenlandse consumptie in 2017/2018 zeven procent stijgen en uitkomen op 1,48 miljoen ton. De binnenlandse vraag naar sinaasappelen is vooral groot tijdens de wintermaanden.

Koersdaling Egyptisch pond
Door de inspanningen van de sector en de regering om nieuwe markten te openen in combinatie met de devaluatie van de Egyptische pond resulteren in een aanwakkerende vraag op de wereldmarkt. Dit jaar werden onder andere Australië en Vietnam aan de lijst exportmarkten toegevoegd. Deze landen openden de grenzen voor het citrus.

In november liet de Egyptische regering de vaste wisselkoers los en liet de waarde van de munt over aan de markt. In eerste instantie daalde de waarde van de munt ten opzichte van de dollar en is sindsdien verder gezakt. Als gevolg van de koersdaling liep de inflatie op en werd het fruit duurder. Voor de export pakt een koersdaling echter positief uit. In marktjaar 2017/2018 zal de export met vijf procent stijgen en uitkomen op 1,6 miljoen ton. Een jaar eerder was dat nog 1,52 miljoen ton. De sinaasappeltelers profiteren van de lage koers van het Egyptische pond, waardoor het Egyptische citrus een betere concurrentiepositie heeft op prijs tegen citrus uit Spanje en Marokko.

Groeiende export
De grootste exportmarkten in 2016/2017 waren Rusland, Saoedi-Arabië, Nederland, China, VAE, Bangladesh, Verenigd Koninkrijk, Koeweit, Irak en Oekraïne. Rusland en Saoedi-Arabië absorberen samen ongeveer 43 procent van de sinaasappelexport. Het ligt niet in de verwachting dat er grote verschuivingen zullen ontstaan in de exportmarkten. Voor een aantal exportmarkten werden grote groeicijfers genoteerd. Zo steeg de export naar China met 204 procent naar 99.930 ton. Hong Kong ontving 123 procent meer Egyptische sinaasappelen. Het volume voor die markt kwam uit op 44.228 ton. Andere markten die aanzienlijk meer sinaasappelen uit Egypte importeerden zijn Irak (30.252 ton, +1.314%), Turkije (26.026 ton, +932%) Italië (19.205 ton, +222%).

Daarnaast profiteerde Egypte van de twee boycotten die Rusland in de afgelopen jaren afkondigde. Zowel de blokkade van Europees product uit 2014 als de blokkade van Turkse groenten en fruit uit 2016 pakte positief uit voor de Egyptische sector, die de ruimte inneemt die Griekenland, Italië en Turkije achterlieten. Egypte geldt met 217.988 ton als grootste citrusleverancier voor Rusland. De VS openden in 2013 hun grenzen voor Egyptisch citrus, maar de training voor exporteurs over de koude behandeling die vereist wordt is nog niet gepland.

Klik hier om het volledige rapport van USDA te lezen.