Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, fruithandel Wouters Romain & Co

"Peren zijn door de vorst kleiner maar zoeter in België"

Tholen - Door de late vorst begin dit jaar hebben de appelen in België flink te lijden gehad. Hoewel de vorst ook over de peren gegaan is, heeft dat stuk fruit volgens Kris Wouters van fruithandel Wouters Romain & Co uit het Belgische Rummen geluk gehad. Naast dat de peren veelal kleiner van formaat zijn, hangen er volgens hem zelfs nog voordelen aan de vorst.


Kris Wouters samen met zijn dochter op een eerdere Fruit Logistica.

"Door de vorst zijn de peren zo 7 tot 8 millimeter kleiner", geeft de eigenaar van de fruithandel aan. "Er zijn meer kleine peren, maar het brix-gehalte is daarentegen wel hoger. Doordat de peren minder hard gegroeid zijn, is er van nature niet zoveel water in de peren geduwd. De peren die door de vorst zijn aangetast, zijn 1 à 2 brix hoger, dan de peren die daar geen last van hebben gehad."

Veel kleine maten
Doordat de vorst in het voorjaar over de peren trok, zijn er veel kleine maten peren te vinden in België. "Eigenlijk te veel", geeft Kris aan. "Doordat er een teveel is aan kleine peren, zijn de grote varianten duurder. Ik verwacht dat die prijzen alleen maar meer zullen aantrekken. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende dikke peren beschikbaar, waar we ze ook vandaan kunnen halen. Doordat er in Nederland meer gebruik wordt gemaakt van nachtvorstberegening, zijn er daar meer grote peren te vinden."

Mooie schil
Volgens Kris is het belangrijk geweest dat het in de zomer nog warm weer werd. "Dat heeft de smaak in ieder geval goed gedaan", gaat hij verder. "Ook de schil ziet er goed uit. In 1991 hadden we een vergelijkbare vorstperiode in ons land, maar was de ruwheid van de peren veel erger dan nu het geval is. De peren die last hebben gehad van de vorst, zullen iets vaker misvormd zijn, maar na een goede sortering merk je daar niets meer van. Qua uiterlijk ziet de peer er dit jaar goed uit, we mogen niet klagen."



Niet bruin van binnen
Van binnen is de peer kwalitatief gezien volgens Kris ook dik in orde. "De peren zijn van binnen in ieder geval niet bruin", geeft hij aan. "Als je het stuk fruit doorsnijdt, zie je een klein gaatje dat bruin is met een doorsnede van 1,5 mm, maar dit zal niet groter worden. Sommige peren hebben een klein bruin streepje van binnen naar de neus van de peer, iets dat ook te wijten is aan de vorst. Ook dit bruin zal niet erger worden."

Bewaring
Voorspellen wat de peren de komende maanden qua prijs en kwaliteit gaat doen, is volgens Kris lastig. Wel zijn de maanden april en mei volgens hem belangrijk. "We hebben jaren gehad dat we rond mei en juni nog perfecte peren hadden, al blijft dat moeilijk te zeggen. Het is nu pas eind november, dus het is lastig te voorspellen wat er over een aantal maanden gaat gebeuren."

Voor meer informatie:
Wouters Romain & Co nv
Kasteellaan 21
3454 Rummen (België)
T: +32 (0) 11 58 61 95
F: +32 (0)11 58 10 41