Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

De Wold Avocado Organisation heeft november uitgeroepen tot wereld avocadomaand. Nederland was bereid om een maand lang haar hoofdstad af te staan voor dit evenement en dus geldt Amsterdam als 'avocado hoofdstad van de wereld'. Puur kijkend naar de trends wereldwijd heeft de avocado nauwelijks promotie nodig. Wereldwijd groeit de vraag naar de exoot. De prijzen liggen stabiel hoog en laten zelfs een licht stijgende trend zien. Verschillende landen willen profiteren van deze groeimarkt, dus is en wordt er volop aangeplant. En toch staat er voor het voorjaar van 2018 nog een promotiecampagne voor Europa op stapel waarin het vooral om proeverijen zal draaien.

Mexicaanse export loopt terug
Tussen januari en oktober van dit jaar heeft Mexico 722.000 ton avocado's geëxporteerd. Vorig jaar kwam het exportcijfer over dezelfde periode uit op 784.000 ton, dus valt de export dit jaar zo'n 10% lager uit. Deze daling heeft gevolgen voor alle afzetmarkten van Mexico, de belangrijkste zijn de VS, Japan, Canada, Europa en Centraal-Amerika.

Een aantal maanden verliest Mexico de export naar China, Japan en Europa. Als gevolg daarvan nemen andere productiegebieden hun kans. Een handelaar vertelt dat onder andere Peru en Chili deze markten overnemen met "veel betere prijzen." Hij betoogt dat deze ontwikkeling en de cijfers die erbij horen goed gevolgd moeten worden door de Mexicaanse sector. Mexico moet alle factoren waardoor het land haar concurrentiepositie verliest aanpakken als "ze echt de dominante positie van de Mexicaanse Hass-avocado op de wereldmarkt willen behouden."

Ook Colombia blijkt een stevige concurrent op de Amerikaanse markt. In de komende jaren zal Colombia zich steeds meer als concurrent van Mexico opstellen naast Peru en Chili.

Colombia: rijzende ster in de avocadomarkt
De eerste Colombiaanse exporteurs zijn begonnen met onderhandelingen over de export naar Azië, om te beginnen naar China. Uiteindelijk willen de exporteurs ook andere landen op het continent bereiken, genoemd worden Maleisië, Japan en Zuid-Korea. Volgens een exporteur is de Colombiaanse avocado vergelijkbaar met de Mexicaanse, die momenteel de voorkeur heeft in Azië. "Dat geeft ons een groot voordeel ten opzichte van de Peruaanse en Chileense avocado's," aldus een exporteur. Het land is er klaar voor, de interesse van Chinese importeurs is gewekt. Het wachten is op de laatste verificatiehandelingen door de Chinese overheid.

Traditioneel focust het land op export naar Europese markten als Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland. De productie is de afgelopen jaren gestegen en die stijgende trend zal in de komende jaren aanhouden. Daarom zijn exporteurs blij met de nieuwe markten. Dit jaar werden ook de eerste avocado's naar Dubai verscheept. Het gaat om een klein volume van 24 ton, maar de exporteur is positief over deze markt. Het Midden-Oosten is een groeimarkt. Daarnaast zijn de eerste avocado's naar Hong Kong verscheept. Colombia telt zo'n 15.000 hectare jonge avocadobomen die nog niet de maximale opbrengst bereikt hebben. De piek in het seizoen wordt tussen oktober en december verwacht.



Brazilie vergroot export Europa
Belangrijkste markt voor Brazilië is Europa. In het jaar 2017 met een volume van 280 containers naar Europa verscheept en voor volgend jaar staat de raming op circa 360 containers. "Daarmee wordt Brazilië een speler in deze markt om rekening mee te houden," betoogt een Nederlandse importeur. Op dit moment wordt in Brazilië volledig ingezet op Hass avocado. De greenskin (Fuerte) wordt niet meer geplant of geëxporteerd. Naast de Hass avocado is de vraag in Europa ook groter geworden voor Tropical (Margarida) Avocado in Europa.

Het Braziliaanse seizoen loopt van maart tot september. "In de maanden maart tot en met mei hebben we aankomsten van 30 containers per," vertelt de importeur. Hij heeft plannen om dit volume hebben en in de toekomst uitbreiden naar 40 containers per week. "En met een transit tijd van 10 dagen naar Spanje en 15 dagen naar Rotterdam heeft Brazilië zeer veel voordelen op het gebied van logistiek en aankomsten."

Brazilië heeft de potentie om jaarlijks met 200-300 hectare te groeien en heeft al een volume van 1.000 hectare in de markt. "In het jaar 2016/2017 werd er veel geïnvesteerd in kwaliteit van de avocado's voor de Europese markt en men merkt bij de klanten dat dit ook een positieve werking en vraag heeft los gemaakt," vervolgt hij. Naast Europa kijken de Braziliaanse exporteurs ook naar de VS en Azië voor afzetmarkten, maar het zal nog enige tijd duren voordat deze processen zijn afgerond.


Peru zet in op groei
De snel groeiende vraag naar Hass avocado's wereldwijd resulteerde in een stijgende productie in de afgelopen jaren. Volgens de cijfers worden er jaarlijks 1.500 hectare Hass aangeplant in Peru. Het areaal staat op 28.000 hectare, waarvan een groot deel jonge aanplant. Dat areaal zal alleen maar stijgen en de export stuwen. Momenteel wordt er vooral in de regio Olmos, Lambayeque, veel aangeplant. Ondanks de angst voor schade door El Nino wordt er dit jaar 230.000 ton geëxporteerd. Het is nog te vroeg om over het volgende seizoen te spreken, maar in de eerste verwachtingen wordt gesproken over een stijging van 15% ten opzichte van de productie dit jaar.

Dit jaar is de export naar China verdubbeld ten opzichte van 2016 en voor het volgende seizoen wordt weer gesproken over een verdubbeling in export. Daarnaast wordt er gewerkt aan toegang tot de Zuid-Koreaanse markt. De Amerikaanse markt was dit seizoen goed voor 25% van de export, normaal neemt dat land 20% van de productie af. Daarnaast werden de eerste avocado's naar India verscheept.

Chili zet in op China
In het seizoen 2016/2017 stond de Chileense export naar China op 13.000 ton. Daarmee is Chili volgens een exporteur de grootste Mexico voorbij gestreefd als grootste leverancier. Enkele jaren geleden was de avocado onbekend in China, maar inmiddels is de vraag enorm gestegen. Volgens de berekeningen van een exporteur zal de export volgend jaar uitkomen op 18.000 ton voor de Chinese markt.

Costa Rica opent grenzen voor Mexico
De problemen rond de avocado aanvoer uit Mexico zullen binnenkort opgelost zijn. Sinds mei 2015 was er geen Mexicaanse Hass beschikbaar. Costa Rica sloot de grenzen uit angst om de Sunblotch ziekte te importeren. Naast Mexico sloot het land ook de grenzen voor avocado's uit de VS, Australië, Spanje, Ghana, Guatemala, Israël, Zuid-Afrika, Bolivia en Venezuela. Costa Rica vraagt in de voorgestelde protocollen om een garantie dat de avocado's niet uit een risicogebied komen. Daarnaast moeten de producten in het land van herkomst getest worden.

Dominicaanse republiek dominant in greenskin
Hoewel het eiland een grote productie heeft, staat het niet in de top 10 van grootste exporteurs. De productie wordt dus vooral afgezet op de binnenlandse markt. De groene avocado's hebben een aandeel van 85% in de productie. Daarmee heeft de Dominicaanse Republiek een stevige positie in de Amerikaanse markt, ondanks dat deze markt voor 96% ingenomen wordt door de Hass. De markt voor de groene avocado's is te vinden aan de oostkust, waar het grootste deel van de Caribische immigranten woont. De Dominicaanse Republiek heeft een aandeel van 98% in de Amerikaanse markt voor groene avocado's. Vanaf maart heeft het land een monopolie positie omdat het seizoen uit Florida dan voorbij is.

VS: enorme vraag tijdens football seizoen
De aanvoer van Mexicaanse avocado's is goed. "Chili en Peru zijn nog niet aan de markt, dus Mexico is de enige en dat zal zo blijven tot begin 2018," vertelt een importeur. In zijn ramingen is er momenteel iets meer volume beschikbaar dan vorig jaar rond deze tijd. Dat heeft onder andere te maken met het groeiende areaal. Jaarlijks worden er 65.000 tot 85.000 nieuwe bomen geplant in Mexico, aldus de importeur. De vraag naar de avocado's blijft hoog tijdens het football seizoen. Er is ruimte voor zo'n 18,14 miljoen kilo avocado's in de markt.
De oogst van de Hass in Californië viel tegen en halveerde, waardoor er meer ruimte op de markt was voor concurrent Peru.

Australië stelt verwachtingen bij
Nadat een recordvolume geraamd werd van 75.000 ton is dat cijfer naar beneden bijgesteld als gevolg van de vroege start van het stormseizoen en een tegenvallende fruitsetting. Avocados Australia verwacht een stabiele aanvoer in de komende maanden, in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zouden de volumes kunnen teruglopen. Met de stijgende vraag is het niet de verwachting dat er de prijzen zullen dalen.

Nieuw-Zeelandse sector groeit als kool
De waarde van de Nieuw-Zeelandse is sector de afgelopen jaren gestegen tot 200,3 miljoen dollar, een jaar eerder was het nog 133,9 miljoen dollar. De productie staat op 7,8 miljoen trays van 5,5 kilo, oftewel 43.375 ton. Daarvan wordt 4,7 miljoen geëxporteerd en is 2,1 miljoen trays voor de binnenlandse markt. Het is de verwachting dat de export verder zal stijgen in de komende jaren nu Nieuw-Zeeland en China een handelsovereenkomst hebben getekend en de export protocollen zijn opgesteld. De belangrijkste afzetmarkt blijft echter buurland Australië, goed voor 3,9 miljoen trays. In Azië zijn Japan, Zuid-Korea, Singapore en Thailand de belangrijkste bestemmingen.

Voor het komende jaar staat de productie geraamd op 2,5 miljoen trays na een recordvolume van 4,7 miljoen trays. Avocadoplantages in het land worden tegen enorme prijzen opgekocht en land wordt ontgonnen voor nieuwe plantages. Die trend is vooral in het uiterste noorden van het land te vinden.

Kenia: van koffie naar avocado
Er wordt veel geïnvesteerd in de teelt in Kenia. Koffie- en theeplantages worden omgeschakeld naar avocadoplantages. De telers hebben geen problemen om bomen en zaailingen te krijgen. De uitdaging is om op het juiste moment te oogsten en de koude keten in takt te houden.

Zuid-Afrika hoopvol over volgend seizoen
Het afgelopen seizoen is niet het beste seizoen geweest voor de Zuid-Afrikaanse exporteurs, er werd 11 miljoen dozen geëxporteerd. De markt was goed, maar de volumes waren zo klein dat er nauwelijks winst gemaakt kon worden. Dit jaar was een 'off year' waardoor de volumes lager uitvielen. De droogte in het land maakte de situatie nog dramatischer. Volgend jaar is het weer een 'on year' en verwacht Zuid-Afrika een grote oogst. Er wordt gesproken over een volume van 15 tot 16 miljoen dozen. De nieuwe oogst laat nog even op zich wachten en telers hopen dat er geen natuurrampen zullen gebeuren tot die tijd. Daarnaast wordt er nog altijd volop geïnvesteerd in uitbreiding van het areaal. Een groot teeltbedrijf zegt de komende vier tot vijf jaar het areaal jaarlijks met 200 tot 300 hectare te willen uitbreiden.

Marokko probeert een plekje op de wereldmarkt te krijgen
Het Noord-Afrikaanse land is niet de eerste waar aan gedacht wordt als het om avocado's gaat. Het seizoen loopt van januari tot april. "Dit jaar zijn we optimistisch dat het volume en de kwaliteit goed zullen zijn," vertelt een teler. Uitdagingen zijn er wel. In delen van het land is geen regen gevallen, terwijl in andere delen vorst de oogst kan beïnvloeden. Gezien de competitie op de wereldmarkt is het wel lastig om een plekje te veroveren.

Israël verwacht minder volume
Het seizoen is nog niet in volle gang. De groene avocado's hebben het spits afgebeten, later volgt de oogst van de Hass met kleine volumes. Vanaf januari zijn beide soorten goed verkrijgbaar. Momenteel is de Ettinger aan de markt met een prijs van 5 euro in november. Een jaar eerder stond de prijs in dezelfde maand op 7 euro. Als de Pinkerton begint zal de prijs oplopen tot minimaal 10 euro, aldus een exporteur.

Spanje verwacht stabiel volume, maar grote kalibers
De Spaanse sector verwacht een vergelijkbare oogst met vorig jaar. Dat komt neer op een volume tussen de 45.000 en 50.000 ton als worden er grotere kalibers verwacht. Het seizoen voor de Fuerte loopt af met hoge prijzen. De Hass-oogst begint binnen enkele dagen.

Op dit moment hebben de handelaren product uit Chili. Mexico en Colombia in het assortiment. De laatste jaren is Colombia een serieuze speler geworden nadat bedrijven uit verschillende landen daar investeerden in de teelt. De prijzen zijn goed en stabiel dit jaar. Voor de komende weken wordt een stijgende vraag verwacht, aangezien de feestdagen dichterbij komen. In de komende jaren zal de markt blijven groeien en wordt de avocado een commodity zoals appelen en sinaasappelen. "Ik heb een enorme groei doorgemaakt in de verkoop naar Italië, Frankrijk en België," vertelt een exporteur.

Nederland: Jaarrond avocadogekte, maar december nog altijd piekmaand
Hoewel de avocadogekte het hele jaar eigenlijk wel doorgaat, is de decembermaand nog altijd de piekmaand voor deze exoot. De laatste maanden ontwikkelt de markt zich vrij constant en de verwachting is dat deze lijn zich ook de komende weken door zal trekken, zeker als Chili van de markt gaat. Voor de kleine maten worden momenteel prijzen rond de 13,50 euro gemaakt en de dikkere maten worden zelfs rond de 14,50-15 euro verkocht.

Waar het Chileense avocadoseizoen afloopt in iets meer als een maand, zijn het Colombiaanse en Spaanse seizoen pas net weer gestart. De eerste Peru zal naar verwachting eind januari weer op de markt komen. Dit jaar komen er wat meer Colombiaanse avocado's naar Europa. Vanuit Spanje wordt een niet al te grote oogst verwacht. Volgens importeurs heeft Colombia tevens kwalitatief grote stappen gezet en kan het best een belangrijke speler worden op de avocadomarkt.

België: hoge avocadoprijzen
Momenteel liggen de prijzen van de avocado in België vrij hoog. In september waren de prijzen een fractie lager, al zijn die nu weer wat aangetrokken. De prijs per doos ligt rond de 12-14 euro. Met de kwaliteit van de avocado lijkt weinig mis te zijn. Af en toe zitten er wat slechtere Chileense partijen tussen, maar die hoeveelheid blijkt mee te vallen.

Momenteel komt de aanvoer vanuit Spanje, Colombia en Mexico een beetje los. De meeste avocado's zijn afkomstig uit Chili. Een handelaar laat weten dat weten dat de vraag en aanbod rond de feestdagen redelijk stabiel zal zijn, indien er geen rare dingen gebeuren. De prijzen zullen daarom nagenoeg hetzelfde blijven. Echter is er wel een tekort aan de Greenskin-avocado's, waardoor die prijzen iets meer oplopen. Het gevolg daarvan is dat er momenteel meer Hass-avocado's geïmporteerd worden naar België.

Weinig vraag in Rusland
De vraag naar avocado's is momenteel erg laag, vertelt een importeur. Er wordt geïmporteerd uit Kenia en andere Afrikaanse landen, maar er zijn in het verleden wat problemen geweest met de kwaliteit. Daarnaast wordt er ingevoerd uit Israël, dat een betere kwaliteit biedt, maar een korter seizoen heeft. Op dit moment staan veel Russen in de overlevingsmodus door de economische situatie in het land, zeker nu de winter begonnen is en het kwik snel daalt.

Duitse consumptie stijgt
In Duitsland domineert de Hass-avocado de volledige markt. De producten komen momenteel vooral uit Chili, Peru en Zuid-Afrika. Her en der duiken echter ook Mexicaanse en Colombiaanse producten op. De groothandelsprijzen zijn redelijk stabiel en fluctueren tussen de 14 en 16 euro per 4kg.
De handelaren geven aan dat november wat de vraag betreft een alleszins rustige maand is in vergelijking met september en oktober. De verzadigde markt leidt er dan ook toe dat de prijs sinds twee weken een licht dalende lijn vertoont.

Over de gehele linie zit de Avocado in Duitsland wel behoorlijk in de lift. De consumptie per hoofd van de bevolking is in twee jaar tijd gestegen van 250 naar 640 gram per jaar. Dit is echter nog altijd aanzienlijk minder dan de buurlanden: in Frankrijk bedraagt de consumptie 1,6 KG per persoon per jaar, in Nederland en de Scandinavische landen ligt dit aantal zelfs op ca. 2 KG. Avocado's in het biosegment duiken ook steeds meer op en houdt gelijke tred met de stijgende vraag.