Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische koolteler Bart Roose

"Markt voor kool is dit jaar een drama"

Tholen - "Er is geen enkele vraag naar kool, het is een drama", geeft koolteler Bart Roose uit het Belgische Veurne aan. Volgens de teler zijn de kolen aan de straatstenen niet kwijt te raken. Het aanbod blijkt dit jaar groter te zijn dan de vraag.


Koolteler Bart Roose.

Tonnen kolen
Per week biedt de teler honderden tonnen witte en rode kool aan, al wordt er dit jaar bijna niets verkocht. "Vorig jaar hadden we zeker een beter jaar", vertelt Bart. "Dit jaar ligt de prijs voor de witte kool voor de versmarkt rond de 0,06 euro, vorig jaar was dat zo'n 0,24 euro. Voor de industrie liggen de prijzen dit jaar rond de 0,04 euro. Bij rode kool is er zelfs zo weinig vraag, dat ik de prijzen niet eens weet dit jaar. Het is een drama. Er is niet veel meer uit te halen. Het zijn echt dumpingsprijzen waarvoor de kolen weggaan. Ik verwacht dat de prijzen tot mei volgend jaar zullen aanhouden. Sommige handelaren denken zelfs dat de prijzen nog lager zullen worden. Nul is natuurlijk nul."

Klanten
Bart geeft aan dat de situatie op dit moment niet meer houdbaar is. Hij doet er dan ook alles aan om klanten te vinden die zijn producten willen afnemen. "Wij bellen veel rond, maar we krijgen daar weinig reactie op", geeft hij aan. "Per week oogsten wij zo'n 400 tot 500 ton, maar we verkopen bijna niets dit jaar. Vorige week was dat 40 tot 50 ton en deze week zo goed als niets. Onze opslagplaats zit nog helemaal vol, maar daarnaast moeten we binnen nu en 10 december ook nog zo'n acht hectare à 500 tot 600 ton oogsten en zien kwijt te raken. Dit omdat wij het stuk land huren. Daar hebben we eigenlijk geen capaciteit voor. Ik hoop dat we die hoeveelheid nog kwijt zien te raken en dat iemand ons kan helpen. Die hoeveelheid moet dringend de deur uit."

Voor meer informatie:
Bart Roose