Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groeiend tekort aan fruitplukkers in Huelva

"Door Nova en Clemenvilla wordt slechte kwaliteit vroege rassen snel vergeten"

Huelva verwacht dit seizoen 550.000 ton citrus te oogsten. Een volume dat voor de helft uit sinaasappelen en voor de helft uit Clementines zal bestaan. De citrussector in Huelva is goed voor 25% van de totale productie in AndalusiĆ« en de regio is de grootste Clementineproducent. 

Extra vroege rassen
"We hebben hier ideale klimatologische omstandigheden voor de Clementineteelt. We zijn dan ook de eerste regio die op de markt komt met extra vroege rassen zoals Clemenrubi, Oronules en Orogross," vertelt Lorenzo Reyes, voorzitter van de Association of Citrus Growers in Huelva. "Later in het seizoen onderscheiden we ons door uitzonderlijke rassen als Clemenvilla en Nova, net zoals de regio Valencia zich onderscheidt met haar Clemunules. We vallen daarnaast ook nog op vanwege de teelt van de late rassen Nodorcott en Orri."

Kwaliteitsproblemen
Volgens Lorenzo Reyes is het effect van de beduidend lagere volumes Valenciaanse clementines nog niet terug te zien in de prijzen, aangezien de extra vroege Clemenrubi's en Oronules het slecht deden op de markt als gevolg van kwaliteitsproblemen. "Hoewel de Oronules veel beter waren dan Clemenrubi's was de kwaliteit van beide rassen toch niet te vergelijken met eerdere jaren. De groeiende aanvoer van Nadorcotts en Orri's uit het zuidelijke halfrond maakt het nog moeilijker om rassen te verkopen die niet over dezelfde brix en kleuring beschikken," vervolgt hij. 

Goede kwaliteit Nova en Clemenvilla
Momenteel werken citrustelers in Huelva met Clemenules, een ras waarvan de volumes in de regio bescheiden zijn. "We hopen dat de markt wat aantrekt en dat de prijzen verbeteren als de eerste volumes Nova en Clemenvilla op de markt komen. De maten van deze rassen zijn uitstekend, evenals hun brix en sappigheid. Deze clementines delen de markt met Clemenules uit Valencia, waarvan de volumes dit seizoen aanzienlijk kleiner zijn," legt Lorenzo Reyes uit. 

Tekort aan plukkers zorgelijk
Terwijl citrusteeltgebieden in het Middellandse-Zeebekken, zoals Valencia en Murcia, steeds grotere problemen ondervinden als gevolg van de droogte, heeft Huelva toegang tot waterreserves en kan deze regio de komende drie jaar in haar irrigatie-behoefte voorzien. De regio maakt zich echter wel zorgen over het groeiend tekort aan plukkers, zowel op de korte als langere termijn. 

"De landbouwsector in Huelva heeft de laatste tien jaar veel gediversifieerd en gezien de opkomst van de zachtfruitteelt in de regio, een zeer arbeidsintensieve sector, wordt het steeds moeilijker om voldoende fruitplukkers te vinden. We hebben samen met andere organisaties, waaronder Freshuelva, het ministerie van Landbouw om hulp gevraagd om het sluiten van contracten met uitzendbureaus eenvoudiger te maken. Vorig jaar werd een deel van het fruit niet geplukt en we moeten nog maar afwachten hoe het dit seizoen zal verlopen."

Consumenten persen sinaasappelen vaker uit
In Huelva heeft de laatste jaren een grote omschakeling van sinaasappelen naar clementines plaats gevonden. Telers hebben gekozen voor mandarijnen en clementines omdat deze veel meer opleveren op de markt. 

"Voorheen was er nog sprake van interessante prijsverschillen tussen de verschillende sinaasappelrassen maar nu lopen de prijzen niet zoveel meer uiteen. Daarnaast zijn de prijzen ook lager vanwege het wereldwijde overaanbod. Bovendien perst de consument van tegenwoordig alle sinaasappelen uit, ongeacht het ras, en eten ze mandarijnen uit de hand omdat deze gemakkelijker te pellen zijn. De sapsector floreert dus," vertelt de voorzitter tot slot.
Publicatiedatum: