Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consument extra voorlichten niet nodig volgens Peter Dijk (Agrico)

"Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen"

Tholen - "Binnen drie jaar willen we minimaal de helft van ons areaal invullen met resistente aardappelen", vertelt Peter Dijk namens Agrico. Het in Emmeloord gevestigde bedrijf teelt op dit moment op in totaal 500 hectare biologische consumptieaardappelen. "Op een steeds grotere oppervlakte staan aardappelrassen die resistent zijn tegen aardappelziekte Phytophthora." Qua opbrengst zijn ze bij Agrico erg tevreden over deze rassen: "Als de schimmel vroeg in het seizoen komt, maakt het weinig verschil of er een resistent of niet-resistent ras op het veld staat. Wanneer de schimmel pas laat in het seizoen de kop op steekt, scoort het resistente ras tot nu toe heel goed. Met de resistente rassen realiseren we soms zelfs een dubbele opbrengst."


Peter Dijk en Marnix Wilms op kantoor in Emmeloord.

Hij geeft aan dat ze terug kunnen kijken op een goed aardappeljaar. "De nazomer was weliswaar vrij nat, maar de biologische aardappelen waren er op tijd uit. Op 30% van ons totale bio-areaal stonden dit keer resistente rassen en qua opbrengst steken zij er met kop en schouders bovenuit." Voor de toekomst van de resistente bio-aardappelen speelt de prijsvorming een essentiële rol volgens Peter. "We moeten een acceptabeler prijsniveau voor de resistente bio-aardappel realiseren. Daarvoor is een hogere opbrengst nodig. De resistente rassen zijn er, maar nu moeten de telers er van kunnen profiteren. Aan de kwaliteit zal het in ieder geval niet liggen."

Agrico investeert al 30 jaar in de ontwikkeling van Phytophthora-resistente aardappelrassen. "Dit vergt een erg lange adem. Het duurt 15 jaar voordat we een ras commercieel kunnen maken. Het lastigste is dat pas in de praktijk blijkt of het echt werkt. Carolus scoort momenteel het best. Het kenmerkende oogje van deze aardappel is inmiddels breed geaccepteerd. Ook doet Alouette het goed, al heeft dit roodschillige ras zeker nog wat meer promotionele aandacht nodig."


De Carolus.

Voor Peter is het niet nodig om de consument extra voor te lichten over de resistente rassen. "Je moet de consument niet te veel vermoeien met allerlei details en extra informatie." Is het volgens hem haalbaar om uiteindelijk alleen resistente bio-aardappelen in het supermarktschap terug te vinden? "Dit kan zeker. Sterker nog, dit is in sommige segmenten al gelukt. Zo ligt bij de grootste supermarkt van Nederland regelmatig alleen Carolus in het schap. Het belangrijkste is dat het gewoon moet kloppen, zowel voor de boer als voor de consument. De aardappelen moeten lekker en aantrekkelijk zijn. In het schap terecht komen is volgens mij niet het probleem." Lastiger is volgens hem de stap naar het buitenland. "De regelgeving omtrent kopergebruik, de annex en dergelijke verschilt per land. Het zou voor de handel in en met het buitenland heel veel schelen wanneer het speelveld gelijk getrokken kan worden."

Groei binnen de eigen groep

Het aantal bedrijven in omschakeling is in 2016 ruim verdubbeld. Daar merken ze volgens Peter bij Agrico nog weinig van. "Veel bedrijven schakelen vanuit economisch oogpunt om. Voor ons geldt dat telers en akkerbouwers eerst voor andere producten gaan, de aardappel is een relatief risicovolle teelt. Iets waar resistente rassen ook een positieve invloed op hebben." Peter vertelt dat Agrico wel binnen de eigen telersgroep groeit. "Met de resistente rassen gaan we naar een hogere opbrengst. Daardoor realiseren we meer volume op minder land. De vraag blijft vooral of we het wel af kunnen zetten. Er moet ruimte op de markt zijn en dan zullen we bekijken of we verder kunnen groeien."



Convenant

In augustus van dit jaar werd door verschillende partijen in de sector het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen' ondertekend. Hiermee verenigt de sector zich tegen de verwoestende aardappelziekte Phytophthora. Agrico is één van de ondertekenaars. "Dit is een belangrijke stap en hierdoor komt er positieve aandacht voor de resistente rassen. Wel vraag ik me af wat er voor de rest gaat gebeuren. Ik hoop dat in de toekomst ook de verwerkers achter het convenant gaan staan. Daar is nu nog geen aandacht voor. Ik ben benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. Met oog op de toekomst is er nog veel meer volume in chips- en frietaardappelen nodig. Dit moet echt nog doorgroeien. Wel heb ik er met de rassen die we hebben en die in de pijplijn zitten alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."

Voor meer informatie:
Peter Dijk
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
T: 0527-693515
p.dijk@agrico.nl
www.agrico.nl