Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse telers en retailers komen tot eerlijke prijsafspraken

Franse telers, boeren en retailers hebben dinsdag een overeenkomst getekend om de relaties in de hele voedselketen te verbeteren, met name door ervoor te zorgen dat telers en kwekers een eerlijke prijs krijgen voor hun oogsten.

Het zogenaamde 'charter of commitment' maakt deel uit van een breder 'field-to-fork'-onderzoek dat werd aangekondigd door president Emmanuel Macron in de hoop de Franse agrariërs te kalmeren. Landbouwers vormen immers een belangrijke kiezersgroep in het Franse politieke landschap en deze groep klaagt al geruime tijd over afnemende marges en een prijzenoorlog in de detailhandel.

De meeste belangrijke Franse retailers ondertekenden het handvest in het Franse Ministerie van Landbouw onder andere Carrefour, Casino en Auchan. Ook het eerder niet genoemde Leclerc, dat zich nogal terughoudend had opgesteld, heeft getekend. Andere partijen waren Franse telerscoöperaties, voedselproducenten, vakbonden en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Macron kondigde vorige maand enkele van de maatregelen aan die hij wilde doorvoeren als onderdeel van een bredere voedsel-wetsvoorstel. Maar een wet wordt pas begin volgend jaar verwacht na de prijsonderhandelingen die in Frankrijk dus net zijn begonnen.

Een van de belangrijkste maatregelen die dinsdag zijn overeengekomen, is dat de vaststelling van de prijzen bij de telers moet beginnen, gebaseerd op marktprijzen en productiekosten. Deze zouden dan door de verwerkende industrie en de grossiers in aanmerking moeten worden genomen en moeten worden doorberekend aan de detailhandel.

Vorig jaar verdiende een derde van de boeren minder dan 350 euro per maand, volgens de Agricultural Mutual Assistance Association (MSA). Dit is één derde van het netto minimumloon.

Landbouwvakbonden waren verheugd over de overeenkomst, maar benadrukten dat er nog steeds behoefte is aan bredere wetgeving met maatregelen die door Macron zijn beloofd. Het gaat dan om minimumprijzen voor voedingsproducten en het beperken van kortingsacties die de inkomens van de telers onder druk zetten.

"Alleen met goede bedoelingen kunnen de jaren van ongelijkheid bij handelsbesprekingen niet goed worden gemaakt," aldus Coop de France. Deze Coop vertegenwoordigt 2.600 telerscoöperaties en roept de regering op om verstrekkende maatregelen door te voeren.

Bron: af.reuters.com
Publicatiedatum: