Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense zachtfruittelers profiteren van slecht weer

Nadat de Europese zachtfruitsector in het seizoen 2017 getroffen werd door slechte weersomstandigheden, heeft Oekraïne zich ontpopt tot één van de grootste leveranciers van diepgevroren zachtfruit in Europa.

"Ondanks het feit dat de zachtfruitproductie voor de verwerking dit jaar ook in Oekraïne lager was, boden de nog grotere verliezen in andere Europese landen Oekraïense leveranciers nieuwe kansen, met name in Polen en Europa. De vraag naar Oekraïens zachtfruit is hierdoor gegroeid en dit wordt door velen als een kans gezien om nieuwe EU-markten te betreden. Velen denken daarnaast dat de banden die dit seizoen tot stand gekomen zijn, een goede basis vormen voor de seizoenen die nog komen gaan," vertelt Tetiana Getman van Info Shuvar. 



Polen ontving 34% van de totale export van Oekraïens diepgevroren zachtfruit dit seizoen. Het aandeel van de export naar Wit-Rusland bedroeg 1%, en de overige 65% werd naar de EU en andere markten geëxporteerd. 

Uit gegevens van Info-Shuvar blijkt dat gedurende de eerste negen maanden van 2017, diepgevroren aardbeien de grootste exportgroei doormaakten met een recordvolume van 2.640 ton ten opzichte van 595 ton in 2016. De export van diepgevroren kersen was 50 maal hoger met een volume van 1.500 ton in 2017, ten opzichte van 30,4 ton in 2016. De export van diepgevroren frambozen groeide in 2017 met 40% naar 8.100 ton, ten opzichte van 4.700 ton in 2016. 

Diepgevroren blauwe bessen, waarvan Oekraïne doorgaans de grootste volumes exporteert, brachten het er dit seizoen minder goed af. De export daalde van 19.500 ton in 2016 naar 16.000 ton in 2017. De belangrijkste oorzaak van deze afname is het feit dat blauwe bessen het zwaarst te lijden hadden van de vorst. 

"Het seizoen van verse wilde blauwe bessen verliep dit jaar daarentegen goed met een enorme productietoename. In sommige regio's verdubbelde het areaal, dat in 2016 700 hectare telde, bijna en de opbrengst bedroeg 3,5 ton per hectare. In 2017 exporteerde Oekraïne 1,8 ton naar buitenlandse markten een toename van bijna 35% ten opzichte van het jaar daarvoor."



Voor meer informatie:
Tetiana Getman
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com
Publicatiedatum: