Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De West-Indische avocado: een rijzende ster op de avocadomarkt

De West-Indische avocado, ook wel tropische avocado genoemd, lijkt met zijn gladde groene schil totaal niet op de Hass avocado, die goed is voor 95% van de wereldmarkt. 

De Dominicaanse Republiek is de op één na grootste avocadoproducent ter wereld maar komt als exporteur van deze exoot slechts op een veertiende plaats. Dit bewijst dat Dominicanen hun avocado's liever zelf eten dan dat ze ze exporteren.



Tropische avocado's vormen 85% van de totale productie in de Dominicaanse Republiek. Het fruit heeft een sterke positie op de Amerikaanse markt, hoewel het marktaandeel van Hass op deze markt 96% bedraagt. De markt voor tropische avocado's is aan de Oostkust, waar de grootste concentratie inwoners met een Caraïbische achtergrond te vinden is. Hier wordt 75% van de tropische avocado's verkocht. De Dominicaanse Republiek heeft een aandeel van 98% in de Amerikaanse import van tropische avocado's en heeft vanaf maart het monopolie binnen deze categorie omdat er dan geen fruit uit Florida op de markt is. 

De Dominicaanse export van tropische avocado's naar de Verenigde Staten stijgt halverwege de maand oktober sterk, wanneer het Amerikaanse Ministerie van Landbouw het vermarkten van het ras Semil 34 toestaat, een ras dat goed is voor 64% van de totale Dominicaanse avocado-oogst. Deze marktregeling bepaalt wanneer een specifiek ras rijp is, waarmee voorkomen wordt dat er onrijp fruit op de markt komt. Momenteel exporteert de Dominicaanse Republiek wekelijks 1.350 ton tropische avocado's naar de Verenigde Staten. Europa is van oudsher een inklaringsmarkt die maar weinig benut wordt door Dominicaanse exporteurs. Ook de afstand is niet in het voordeel van deze tropische avocadorassen die kwetsbaar zijn tijdens transport en opslag. Aangezien het product in Europa met name rond de feestdagen wordt gegeten, moeten de avocado's de markt in goede conditie bereiken en om deze reden is luchtvracht noodzakelijk.

De Dominicaanse belangstelling voor de Europese markt is toegenomen nadat er van maart 2015 tot januari 2016 een exportverbod van tropische avocado's naar de Verenigde Staten gold vanwege de Mediterrane fruitvlieg. Een klein aantal Dominicaanse bedrijven dat in het bezit is van een GlobalGAP-certificering mag naar Europa exporteren en veel andere bedrijven zijn momenteel bezig om dit certificaat te verkrijgen. Het belangrijk te vermelden dat de Dominicaanse Republiek jaarlijks ruim vijf miljoen toeristen ontvangt, waaronder een groot aantal Europeanen. De Dominicaanse avocado's nemen steeds meer vrachtruim van de vele chartervluchten in beslag. Het is ook goed mogelijk dat deze toeristen tijdens hun verblijf Dominicaanse tropische avocado's voor het eerst geproefd hebben en dat het fruit bij hen in de smaak viel.

Voor meer informatie over leveranciers:
Peggy Aviotti
Exporting Quality Program
paviotti@iesc.org

 
 
Onderstaand een overzicht van tropische avocadorassen en hun seizoensbeschikbaarheid:
  • Choquette – Guatemalaanse/Mexicaanse hybride, verkrijgbaar van oktober tot december. Zeer grote vruchten, glanzende, gladde donkergroene iets leerachtige schil. Stevig vruchtvlees, geel, hoge kwaliteit. Oliegehalte 13%, middelgrote pit.
  • Hall - Guatemalaanse/Mexicaanse hybride, verkrijgbaar van oktober tot december. Nauw verwant aan Choquette en gelijk qua maat en vorm. De smaak van de Hall avocado is nootachtiger en het vruchtvlees is droger en vaster, maar toch sappig en fruitig.
  • Lula – Guatemalaanse/Mexicaanse hybride. Verkrijgbaar van november tot februari. Peervormige vruchten, soms met een hals en middelgroot. De schil is vrij glad en het vruchtvlees zachtgroen tot gelig. Het oliegehalte bedraagt 12% tot 16% en de pit is groot.
  • Pollock – West-Indisch. Verkrijgbaar van juni tot augustus. Lange peervormige vruchten. Zeer grote maten, tot 2,2 kilo. Groene, glanzende schil. Stevig vruchtvlees met romige textuur. Geel vruchtvlees dat groenig is bij de schil. Oliegehalte 3% tot 5%. Grote, losse pit.
  • Carla - West-Indische-Guatemalaanse hybride. Verkrijgbaar van maart tot mei. Grote vruchten van hoge kwaliteit. Oliegehalte van 8% tot 13%. Het vruchtvlees oxideert niet snel na het snijden waardoor het ras geschikt is om te bewaren.
  • Simmonds – West-Indisch, verkrijgbaar van juni tot september. Grote ovale vruchten. Gladde schil, lichtgroen. Smakelijk vruchtvlees met oliegehalte van 3% tot 6%. Middelgrote pit die doorgaans moeilijk te verwijderen is. Dankzij zeer goede handelsacceptatie en geweldige eeteigenschappen een goede keuze. 
  • Bernecker West-Indisch,verkrijgbaar van februari tot mei. Ovale vorm, middelgrote tot grote maten, 396 - 623 gram, diameter 3 4/16- > 3 6/16. Lichtgroene tot groene gladde schil. Zacht vruchtvlees van hoge kwaliteit. Oliegehalte onbekend. Middelgrote pit, oogst van eind juli en de maand augustus.
  • Semil–34 – Guatemalaanse/West-Indische hybride, verkrijgbaar van september tot februari, peervormige vruchten, productief en zeer goed te bewaren. 
Publicatiedatum: