Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Watertekort kan knock-out worden voor bananensector”"

Tholen – Water wordt één van de grootste uitdagingen voor de toekomst in de landbouw. "70% van het watergebruik wereldwijd is voor de landbouw," aldus Manfred Pulm, Greenyard. "Met de groeiende wereldbevolking neemt het water gebruik alleen maar toe en dat leidt tot schaarste."

In de bananenteelt wordt veel water gebruikt voor irrigatie van de plantages. Met enkele eenvoudige aanpassingen en kleine investeringen in technieken kan het waterverbruik gereduceerd worden. Manfred ziet dat de kennis over irrigatie bij kleine telers beperkt is. Hij vertelt het voorbeeld van een teler die altijd op dinsdag en donderdag irrigeert, ongeacht of het regenseizoen is of niet. "Met minder energie- en waterverbruik kun je de opbrengst vergroten. Niet alle technieken zijn haalbaar voor kleine telers, maar met een training over water in de bodem is dit haalbaar."


Manfred Pulm, Greenyard (midden).

Door dergelijk aanpassingen wordt er minder gestrest fruit geteeld. "Gestrest fruit heeft een kortere houdbaarheid," vervolgt Manfred. "De hele keten profiteert er van als er minder gestrest fruit op de markt komt." Overigens is het niet altijd eenvoudig om de telers mee te krijgen. De resultaten, die bij één teler gehaald worden die wel investeert of zijn teeltmethode verandert, zijn van groot belang. Is dat positief, dan volgen er meer.

Het onderwerp raakt echter niet alleen aan de teeltbedrijven, maar aan het milieu in het algemeen en de gevolgen voor het drinkwater. "Denk ook aan klimaatverandering. In veel gebieden zijn de regenpatronen al veranderd." Een ander punt is het stijgende zoutwaterniveau in kustgebieden. "De beste manier om telers in staat te stellen zich aan te passen, is een goede prijs bieden," aldus Manfred. "De laatste jaren zagen we de prijzen voor telers echter dalen."



Luis Pocasangre verbonden aan de Earth University in Costa Rica signaleert hetzelfde probleem. "In Brazilië zijn de kosten voor irrigatie meer dan 3.000 dollar per hectare," weet hij. "Op de Canarische eilanden kost irrigatie meer dan 7.000 dollar per hectare. Watertekort kan een knock-out worden voor de sector." Hij pleit voor een 'waterbank' waarin water via verschillende systemen wordt verzameld en tegen een hoge prijs wordt verkocht. Daardoor zullen er meer geavanceerde irrigatietechnieken gebruikt worden.

Jan 't Lam, The Rainforest Alliance, roept op tot 'climate smart agriculture'. "Pas je aan de nieuwe omstandigheden aan om duurzame teeltmethoden te realiseren." Het certificaat wordt geüpdatet aan de veranderende omstandigheden, waarbij er ook gekeken wordt naar bescherming van het ecosysteem, gezondheid van de bodem en de biodiversiteit. "Het stopt niet bij het hek van het bedrijf, we moeten een landschapsbrede benadering gebruiken."