Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vietnamese telers moeten voldoen aan Europese MRL's

Vietnamese AGF-exporteurs moeten meer leren over voedselveiligheidseisen en maximumwaarden voor residuen (MRLs) van landen waarnaar ze exporteren. Dit was de boodschap van diverse experts tijdens een workshop in Ho Chi Minh City vorige week.

De export van landbouwproducten heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de totale exportomzet van Vietnam. In de afgelopen vijf jaar was er een gemiddelde jaarlijkse exportgroei van 2,4 procent. Dit meldde Chu Van Chuong, plaatsvervangend hoofd van het departement International Co-operation van het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

In de eerste tien maanden van het jaar verdiende het land 15,66 miljard dollar (13,48 mld euro) door de export van landbouwproducten, een stijging op jaarbasis van 15,2%.

De export van groenten, fruit en cashewnoten nam sterk toe, maar veel producten werden teruggestuurd omdat ze niet voldeden aan de MRL-normen van de importerende landen, aldus het departement Plant Protection.

Vasant L. Patil van Crop Life Asia legde uit dat 'MRL' staat voor 'maximale concentratie van gewasbeschermingsmiddelresiduen' (uitgedrukt in milligram per kilo) zoals deze kunnen voorkomen in voedingswaren en dierenvoer. MRL's zijn geen toxicologische drempelwaarden, maar worden toegepast als handels- en verplichte nalevingsnormen.

Wanneer een landbouwproduct bijvoorbeeld de hoeveelheid residuen heeft overschreden wordt het niet geaccepteerd op de markt, maar kan het nog wel veilig zijn voor consumptie door de consument.

Volgens Tran Thanh Tung, algemeen directeur van het Southern Pesticide Control and Testing Centre, hebben diverse importlanden de voedselveiligheidsvoorschriften voor AGF meermalen gewijzigd. Aangezien er wereldwijd veel MRL-systemen zijn, kan de naleving ervan moeilijk zijn. Soms voldoet een exportlading aan de MRL-normen van het ene importerende land, maar wordt deze vervolgens door een ander land niet geaccepteerd. "Het kennen van de verschillende MRL's is essentieel voor wat betreft efficiƫnte leveringen voor zowel telers, handelaars als retailers."

Er zijn veel factoren die leiden tot residuen van bestrijdingsmiddelen in landbouwproducten, waaronder de fysieke en chemische eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen (stabiliteit in het milieu), onjuist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (zoals overmatig gebruik en incorrecte intervallen) en problemen bij de opslag ervan.

Om het risico van bestrijdingsmiddelenresiduen op AGF te verminderen, moeten telers en exporteurs de MRL-eisen van de diverse landen kennen, op de hoogte zijn van de gewasbeschermingsmiddelen die in de importlanden worden gebruikt en letten op verboden gewasbeschermingsmiddelen, aldus experts.

Handhaving
Vietnam heeft wel regelgeving aangaande MRL-normen, maar de handhaving ervan is niet altijd even gemakkelijk. Om aan dergelijke normen te voldoen, moeten alle partijen hieraan meewerken en er verantwoording voor af kunnen leggen. Dit geldt zowel voor overheidsinstanties, telers, producenten van gewasbeschermingsmiddelen en verwerkingsbedrijven, zo werd op de workshop duidelijk gemaakt.

Aangezien de MRL-normen niet in alle landen hetzelfde zijn, werd voorgesteld dat landen in de regio gaan samenwerken om een gemeenschappelijk datapakket te ontwikkelen om de gegevens over residuen onderling te accepteren en om ervoor te zorgen dat de MRL-normen algeheel worden overgenomen.

Kohei Sakata, voorzitter van Crop Life Vietnam, zei dat de conferentie tot doel had om alle belanghebbenden de kans te geven om uitdagingen en oplossingen te bespreken, zodat uiteindelijk de export van AGF verhoogd zou kunnen worden.

Tijdens de workshop over de verhoging van de Vietnamese AGF-export, die was georganiseerd door Crop Life Vietnam en het departement Plant Protection, waren er groepsdiscussies en werden er oplossingen aangedragen voor het promoten van groenten, fruit, rijst, thee en peper.

Bron: english.vietnamnet.vn
Publicatiedatum: