Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede oogstprognoses voor Ecuadoriaanse mango

De mango-oogst in Ecuador is begonnen met goede prognoses. Het doel is om het aantal kisten (13.627.137 kisten van 4 kilo) dat vorig seizoen is geëxporteerd te evenaren of te overtreffen. Sergio Cedeño, directeur van de Stichting Mango Ecuador, legt uit dat ondanks de vertraging van de oogst, het weer dit jaar anders dan normaal was. De veelal bewolkte lucht en de niet al te lage temperaturen hebben bijgedragen aan de goede bloei en vruchtvorming van de mango. ''De teelt is er niet door beschadigd, maar we zullen er juist een goede oogst door hebben en de mango's zullen van goede kwaliteit zijn. Dit is ook te danken aan het feit dat het niet geregend heeft in september, oktober of november.''

Momenteel wordt in Ecuador ongeveer 5300 hectare aan mango's geteeld die geschikt zijn voor de export, waaronder de rassen Tommy Atkins (60%), Kent, Ataulfo, Keitt, en op kleinere schaal, Haden en Madan Francia. Volgens de gegevens van de belangenvereniging is de Ecuadoraanse mango-export in 2016 gestegen met 19,4% in vergelijking met 2015, toen er 11.394.153 kisten van 4 kilo werden geëxporteerd. In vergelijking met 2009 is de export zelfs 37,2% gegroeid, toen er 9.930.392 geëxporteerde kisten werden geregistreerd. 

Sergio Cedeño: ''Dit is deels te danken aan het feit dat vroeger veel mango's naar Colombia werden geëxporteerd. Maar door de huidige economische situatie importeerde het land minder fruit, en wij moesten andere markten zoeken.''

Hij voegt toe dat 90% van het Ecuadoraanse fruit naar de Verenigde Staten gaat en de overige 10% naar Europa, Canada, Mexico, Chili, Nieuw-Zeeland en China. Een van de bedrijven waar de oogst in volle gang is, is CCMangos, met algemeen directeur, Sonildo Dantas Dos Santos: ''Door de afwijkende weersomstandigheden zijn we de oogst drie weken later begonnen. Eerst duurden de regens langer dan normaal. Op dit landgoed regent het gemiddeld 600 millimeter, maar dit jaar heeft het 1200 millimeter geregend. En nu is het juist kouder dan vorig jaar en hierdoor duurt het langer voordat de vruchten rijp zijn.''

Dantas Dos Santos is hier niet blij mee, omdat de oogst hierdoor zal uitlopen naar januari 2018, wanneer ook de Peruaanse oogst begint. Door het samenvallen van de seizoenen zal er een verlaging in de mangoprijs zijn.

CCMangos heeft 460 hectare aan mango's van de soorten Tommy Atkins, Kent en Ataulfo, en verbouwt 1200 kisten van vier kilo, die worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Weinig investeringen in de mangoteelt
Jaren geleden had Ecuador ongeveer 10.000 hectare mangoteelt voor de export, maar het areaal is gereduceerd tot 5300 hectare als gevolg van de lage internationale mangoprijzen, het gebrek aan nieuwe markten, de slechte rassen en de leningen die sommige bedrijven niet konden afbetalen. Cedeño denkt dat de weinige investeringen in de mangoteelt te wijten zijn aan het feit dat het een moeilijke teelt is; het telen duurt tussen 4 en 5 jaar. Bovendien zijn er geen leningen op lange termijn te verkrijgen voor de mangoteelt.
 
Cedeño: ''Het is moeilijk om een lening af te betalen, omdat deze teelt tussen de 4 en 5 jaar duurt, en daarnaast zijn de markten soms zeer moeilijk. In sommige gevallen verliezen de telers geld en andere keren verdienen ze geld. Het is een gecompliceerde teelt.'' Ondanks deze moeilijkheden is er vertrouwen dat de sector toegang krijgt tot nieuwe markten. ''In november komt een delegatie uit Zuid-Korea de landbouwgronden en verpakkingsfabrieken bezoeken, met als doel een commerciële overeenkomst te tekenen om mango's te exporteren naar dat land. Hopelijk kan dat dit jaar nog, en anders in 2018. In 2016 hebben we toegang gekregen tot de Chinese markt, waar we per vliegtuig mango's naar exporteren.''

In november vorig jaar heeft het verkoopkantoor van Pro Ecuador in Sjanghai een reclamecampagne opgestart om de Ecuadoraanse mango te promoten. Na 13 jaar onderhandelen kreeg de Ecuadoraanse vrucht toegang tot de oosterse markt. ''Mango's uit Ecuador geven je een gepassioneerd en energiek gevoel'', aldus Jean Liu, uitvoerend directeur van de supermarkt Tmall.com.

Publicatiedatum: