Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tunesië vraagt banken krediet te stoppen voor AGF-importeurs

Tunesië heeft de banken gevraagd om te stoppen met kredietverlening aan importeurs van niet-essentiële goederen, aangezien de regering van dit land de stijgende tekorten op de handelsbalans en de daling van de valutareserves tegen wil gaan, aldus documenten van de Centrale Bank, ingezien door Bloomberg.

Volgens de nieuwe regels, die eerder deze maand werden toegezonden aan de kredietverstrekkers, moeten importeurs bewijzen dat ze de fondsen hebben om de kosten te dekken van ongeveer 220 producten die als niet-essentieel worden beschouwd. Het gaat hierbij om producten variërend van airco's en cosmetica tot kaas en diverse soorten fruit. Dit alles is bedoeld om harde valuta vrij te maken voor essentiële goederen.

Internationale aanbestedingen door overheidsinstanties zijn vrijgesteld van deze regels. Deze nieuwe richtlijnen komen overeen met de importbeperkingen die in het nabijgelegen Egypte zijn opgelegd, omdat dit land worstelde met acute tekorten aan buitenlandse valuta. Hierdoor werden handel en investeringen vrijwel tot stilstand gebracht, tot de Centrale Bank in november de Egyptische pond los koppelde van de dollar.

De Egyptische reserves aan buitenlandse valuta zijn wat hersteld sinds de meeste kapitaalbeperkingen vorig jaar werden opgeheven, maar de valuta is ongeveer in waarde gehalveerd en de inflatie is gestegen tot boven de 30 procent.

In Tunesië heeft de toenemende druk op de dinar, die gekoppeld is aan meerdere buitenlandse munten, de valutareserves ook doen afnemen. Afgelopen dinsdag bedroegen de netto-activa aan buitenlandse valuta volgens de Centrale Bank circa 5,1 miljard dollar (4,4 mld euro), genoeg om nog slechts 96 dagen aan import te dekken.

Het Noord-Afrikaanse land heeft moeite gehad om de economie te laten herleven sinds de demonstraties van 2011 die leidden tot het vertrek van dictator Zine El-Abedine Ben Ali. Het land werd getroffen door meerdere stakingen en protestmarsen, en daarnaast hebben terroristische aanslagen de toeristische sector zware schade toegebracht.

Bron: bloombergquint.com
Publicatiedatum: