Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten- en fruitexport Spanje naar Qatar groeit met 43%

De export van AGF van Spanje naar Qatar is in de eerste acht maanden van 2017 met 43% gestegen, aldus ambassadeur Ignacio Escobar. "Wat betreft de bilaterale betrekkingen met Qatar is deze export sinds 2015 gestaag toegenomen met grote sprongen van ongeveer 26% per jaar."
 
"We zijn op weg om een record te vestigen, want van januari tot augustus 2017 is onze export van AGF naar Qatar gestegen met 43%. Voor het eerst zijn we de 23 miljoen euro gepasseerd," meldde Escobar aan de Gulf Times tijdens een persconferentie op de derde editie van het evenement 'Hospitality Qatar'.

Volgens Escobar zijn veel Spaanse producten al beschikbaar op de Qatarese markt, maar hij signaleert wel het 'gebrek aan variatie' binnen deze producten in Qatar, vergeleken met andere landen in de regio. "Daarom doen we ons best om deze situatie te veranderen. We hebben ons huiswerk gedaan en spraken met grote supermarkten in Qatar om de behoeften van de markt te bepalen voordat we iets naar dit land exporteren. We willen er zeker van zijn dat wat we hierheen brengen exact is wat de consument wil."

Hij merkte ook op dat veel grossiers in het land direct in contact staan met leveranciers in Spanje. "Wat we nu waarnemen, is dat steeds meer handelaren op de Qatarese markt rechtstreeks naar Spanje gaan en niet kopen via de gebruikelijke kanalen. Dit betekent dat ze versproducten krijgen tegen een veel scherpere prijs omdat ze niet met tussenpersonen werken."

De ambassadeur wees ook op de bijdrage van Spanje aan de voedselveiligheidsinitiatieven van Qatar en zei dat Spanje de vierde grootste voedselexporteur van Europa is en de achtste wereldwijd. "Maar wij staan in Europa op de eerste plaats wat betreft de productie van biovoeding, waardoor voedselveiligheid een van onze grootste prioriteiten is."

De ambassadeur zei dat Spanje met Qatar 'op verschillende gebieden' samenwerken en noemde specifiek kastechnologieën en groententeelt. "Er zijn bepaalde elementen die relatief gemakkelijk winstgevend kunnen zijn en dat zijn glastuinbouw en groententeelt. Spanje produceert circa 50% van de verse groenten en fruit van Europa en we hebben een specifiek systeem dat in Qatar is getest en ingezet om met kastechnologie voedsel te produceren, zelfs in de zomer."
 
Escobar zei dat projecten die verband houden met groenten- en fruitproductie verder zullen worden besproken tijdens een matchmakingevenement dat volgende maand onder auspiciën van de Spaanse ambassade in Qatar zal worden gehouden.
"Bij het matchmaking-evenement zal ook een joint venture van Spaanse bedrijven aanwezig zijn die een modelkas hebben ontworpen, perfect afgestemd op het moeilijke klimaat van Qatar, waar het niet alleen erg heet maar ook zeer vochtig is.
We zullen alle mogelijkheden aanbieden op het gebied van groenten en fruit, afhankelijk van wat de afzonderlijke telers willen verkopen. Hieronder vallen tomaten, komkommers, paprika's, courgettes en zelfs aardbeien en bessen, die in de heetste periode van augustus in Qatar kunnen worden geteeld door middel van de nieuwste technologieën. Soms kan men wel producten telen, maar niet lucratief. Met deze technologieën kan men echter zeker geld verdienen en een winstgevend bedrijf runnen," aldus Escobar.

Bron: gulf-times.com
Publicatiedatum: